Црна Гора: Гаси се Монтенегро ерлајнс

Не можемо донијети ниједну одлуку у корист Монтенегро Ерлајнса, а да буде законита, рекао министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић

Фото: Филип Рогановић/Вијести

Влада Црне Горе нема нити један законски основ да продужи живот Монтенегро Ерлајнсу.

„Ми не можемо да донесемо ниједну закониту одлуку којом ћемо помоћи Монтенегро Ерлајнсу”, саопштио је министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић.

То значи приземљење авиона у најскоријем року, саопштено је на прес конференцији Владе Црне Горе.

Бојанић је казао да је у плану оснивање нове компаније са оснивачким капиталом од Владе и да компанија буде оперативна до сљедеће туристичке сезоне.

Навео је да ће штета за буџет због гашења износити 50 милиона евра, а да ће запослени добити све што им припада по закону.

Влада ће због неблаговременог поступања у случају Монтенегро Ерлајнс размотрити захтјев за разрјешење Савјета Агенције за заштиту конкуренције, што је тражио дио чланова Владе, казао је министар економског развоја Јаков Милатовић.

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић казао је да тешка ситуација за компанију и за раднике који ће остати без посла.

Казао је да је већ формирана радна група за формирање нове авио-компаније.

„Не бих сад о буџету да причамо, али већ смо планирали издатке биће одвојена средства. Радна група ће одмах анализирати прошло пословање Монтенегро Ерлајнса, и водиће се рачуна да будуће пословање буде одрживо и радиће се у складу са интересима државе”, рекао је Спајић.

Бојанић је рекао да од 2016. године радницима нијесу уплаћивани доприноси.

Младен Бојанић (Фото: Вијести)

„Касне им плате задња два, три мјесеца, постоје обавезе према неким компанијама. То ће за буџет коштати око 50 милиона евра, штета од затварања МА”, истакао је Бојанић, додајући да “морамо велику жабу да прогутамо одмах”.

„Ова Влада нема проблем са тим да доноси одлуку. Али овдје не можемо да донесемо никакву одлуку за МА. Тражили смо 15 дана, звали у регион одређене компаније, разговарали са европским консултантима. На крају закључак је да не можемо донијети ниједну одлуку у корист Монтенегро Ерлајнса, а да буде законита“, рекао је Бојанић.

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић рекао је да оснивање нове компаније не коштам те да је „то оснивачки капитал који би требало да се оплоди“.

„Трошак ће бити нула, а инвестиција у зависности од процјене. Рационално ћемо размислити колико је новца потребно за оснивање компаније, водићемо се принципом одрживости“, рекао је Спајић.

Милојко Спајић (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Додао је да је већина авиона компаније Монтенегро Ерлајнса рентирано.

„Имовине практично да нема у Монтенегро Ерлајнсу. Све што је било је очерупано и дато приоритетним кредиторима… Што није остало вриједно, радници… држава ће трпјети највећу штету“, рекао је Спајић.

На питање да ли има државних гаранција у Монтенегро Ерлајнс, Спајић је навео да је Министарство финансија добијало „врло штуре податке из државних компанија“.

„Тај ниво информисаности је јако лош. Већ имамо неке спремне мјере за јануар према државним компанијама, које ће ускладити тај ниво информација и које ће морати да нам достављају информације“, рекао је Спајић.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 24. 12. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар