Зоран Заев: Легализација марихуане национално питање

Искуство држава које су претходно легализовале марихуану наводи на закључак да ће доћи до смањења злоупотреба тешких дрога, попут хероина и кокаина, каже премијер Северне Македоније

Зоран Заев (Фото: Георги Ликовски/ЕПА)

Македонски премијер Зоран Заев најавио је да ће Собрање наредне године окончати поступак легализације медицинске марихуане, чиме ће Северна Македонија добити додатне изворе прихода, уз развој туризма и смањење шверца наркотика.

„Овде нема политике, ово је национално питање“, рекао је Заев македонској телевизији Алсат М, наводећи да искуство држава које су претходно легализовале марихуану наводи на закључак да ће доћи до смањења злоупотреба тешких дрога, попут хероина и кокаина.

„Отварам ову дебату верујући да ће анимирати младе, авангардне снаге у држави. Логично је да старији буду резервисанији. Коначан циљ је економски раст и развој“, рекао је Заев.

Зоран Заев: Легализацијом марихуане Скопље би постало Амстердам

Македонски премијер је навео и да је до сада издато 59 дозвола за производњу медицинског канабиса, који помаже тешким болесницима.

Заев је рекао и да ће произвођачи марихуане плаћати порез од 20 одсто, што је двоструко више од осталих привредника, као и да би легализација отворила врата расту туризма.

Новац добијен од пореза на медицински канабис био би употребљен за лечење тешких и ретких болести, те подршку здравственом систему, спорту и култури, рекао је Заев.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 24. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар