Политика: СПЦ исплаћена накнада због одбачене тужбе у Лондону

Циљ је био да туже нашу парохију у Лондону са образложењем да смо ми само огранак Патријаршије и да слепо слушамо њихове наредбе. Како то није успело, тужба је пренета на цркву уопште, каже Марко Гашић

Служба у Цркви Светог Саве у Лондону (Фото: СПЦ)

Одбацивање тужбе због административних пропуста, пресудe у којима се наводи да суд нема јурисдикцију да поступа у овом случају и налог да тужитељ исплати оптуженом накнаду од 160.000 фунти – то је исход поступка који се водио против Српске православне цркве пред судом у Лондону по оптужбама за сексуално злостављање.

Велику пажњу медија изазвала је већ и сама најава да ће пред Вишим судом у Лондону бити поднета тужба против Српске православне цркве због шест случајева злостављања за које се тврди да су се догодили у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији деведесетих година прошлог века. Говорећи тада за медије, адвокат Младен Кесар, који је поднео тужбу, образлагао је да су његови клијенти претрпели злостављање од стране појединих свештеника, али и архијереја СПЦ, и да нису могли да имају правично суђење у овим земљама због великог утицаја српске цркве на суд, па је то један од разлога зашто се тужба подноси у Енглеској. Такође, како је образложио, случајеви које подносе тужитељи изван британског подручја често бивају прихваћени пред британским судовима уколико се докаже веза с овом земљом, а то би у овом случају, како је даље изјавио Кесар, била српска црква у Великој Британији, која је под директном управом Патријаршије у Београду – „оптуженог”. Најавио је и да је против СПЦ спремно још 30 сличних тужби.

Тако се у процесу који је представљао велику опасност за српску цркву у Великој Британији, али и за целу СПЦ, како оцењује Марко Гашић, председник црквене општине Лондон и повереник тамошње Цркве Светог Саве, пред судом могла наћи српска дијаспора и њена црква под тешким оптужбама за дела која немају везе с њом: ни тужитељи ни оптужени немају никакве везе с Великом Британијом нити тамошњом црквом. Ипак, опасност да вредна имовина српске цркве у Енглеској буде доведена у питање у овом процесу била је реална.

Захваљујући великом опрезу и томе што су одмах ангажовали своје адвокате да кореспондирају с адвокатском канцеларијом Кесар, црквена општина Лондон није тужена, а Гашић верује да је то била првобитна намера.

„Циљ је био да туже нашу парохију Светог Саве у Лондону са образложењем да смо ми само огранак Патријаршије и да слепо слушамо њихове наредбе. Како то није успело, тужба је пренета на цркву уопште“, каже за „Политику” Марко Гашић.

Процес пред Високим судом правде у централном Лондону, у згради саграђеној у 19. веку, почео је у јануару, уз присуство и представника медија јер је цео случај изазвао велику пажњу јавности. Гашић каже да је поступајући судија Мастер Кук темељно проучио документацију која му је поднета, а у њој је био и обиман резиме историје православне цркве у Великој Британији, који је припремио управо наш саговорник.

„Ту је објашњено да је наша црква створена по енглеском моделу и енглеским прописима, да су је основали после Другог светског рата људи који су због исхода рата морали да се повуку из тадашње Југославије и да Патријаршија није финансирала, а можда не би ни могла и да је хтела, нашу цркву. Појаснили смо да смо ми у пуном духовном јединству са српском Патријаршијом, али да смо административно и финансијски независни. Судија Кук је, између осталог, на основу тога и донео одлуку која иде у прилог нама. Било ми је веома симпатично што нас је назвао „енглеском црквом” када је критиковао Кесара због тога што је тужио „енглеску цркву” за догађаје који немају никакве везе с њом, алудирајући да смо ми основани по законима Енглеске и по истим тим законима смо добили и заштиту“, каже Гашић.

Он појашњава да је тужба одбачена због процедуралних грешака тужитеља, да је судија могао већ само због тога да донесе пресуду и тиме све заврши, али да је правни заступник српске цркве затражио да се судија изјасни и о јурисдикцији енглеског суда, јер је било најављено још 30 оваквих тужби и могло се десити да СПЦ поново буде на лондонском суду.

„Судија је рекао да енглески суд нема јурисдикцију у овом случају, да се не може користити као универзални суд. Енглези иначе нису толико вољни да се судски упуштају у процесе који немају никакве везе са њима, односно њиховим држављанима. Због тога што је покренуо један непотребан процес, што није разумео питање јурисдикције, одбијао дијалог са нашим правним заступником који је то покушавао да му објасни, судија је досудио и да Кесар мора да плати трошкове кажњиве природе. Ту су трошкови не само судског поступка већ и они које суд досуђује када процени да је понашање неког адвоката било толико неодговорно да нису биле узете у обзир правне чињенице, да је покренут поступак који уопште није требало ни да се води. На име те накнаде досуђено је да се 160.000 фунти исплати српској Патријаршији у име трошкова“, каже Гашић.

Он истиче да би овај процес требало да буде опомена Српској православној цркви да мора хитно да усвоји јасне процедуре и осигура се од тога да због неодговорних појединаца, укључујући ту и оне у сопственим редовима, остане без вредне имовине, можда чак и без могућности да у одређеној земљи настави квалитетно своју мисију.

„Не би требало случајеве због којих је подигнута тужба у Лондону препуштати само полицији нити се правити слеп пред ужасним појавама којих има у друштву и на које ни црква није имуна. Пре полиције црква треба да има своје процедуре како реагује и истражује такве случајеве, како би себе и своје вернике заштитила и од оних који таква злодела чине, али и од оних који би покретањем судских поступака желели да се од тога окористе“, закључује Гашић.

Јелена Чалија

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар