Уставни суд БиХ: Мере ограниченог кретања и ношења маски кршење права

После доношења ових мера, поједини сарајевски адвокати упутили су апелацију Уставном суду БиХ, тражећи да се преиспитају донете мере, као и да се до коначне одлуке укину мере Кризног штаба

Фото: Фонет

Уставни суд Босне и Херцеговине донео је одлуку да мере ограниченог кретања и ношења маски током пандемије коронавируса представљају кршење основних људских права.

„У конкретном случају у питању су кршења права на приватни живот и на слободу кретања, која су извршена наредбама уских сегмената извршне власти о обавезном ношењу заштитних маски и о ограничењу кретања, кризних штабова министарстава здравства“, стоји у одлуци Уставног суда БиХ.

Још се наводи да одлука Кризног штаба Министарстава здравства Федерације БиХ представља кршење наведених људских права, с обзиром на то да је „изостало активно учешће у доношењу и преиспитивању наређених мера од највиших органа законодавне и извршне власти“.

Мера забране кретања од 23 до пет сати ујутро уведена је у Федерацији БиХ 10. новембра услед пораста броја новозаражених корона вирусом. Тада је донета и одлука обавезног ношења маски у затвореном и на отвореном простору.

После доношења ових мера, поједини сарајевски адвокати упутили су апелацију Уставном суду БиХ, тражећи да се преиспитају донете мере, као и да се до коначне одлуке укину мере Кризног штаба Федералног министарства здравства. Они су одлуке Кризног штаба Федерације БиХ о забрани кретања и обавезном ношењу заштитних маски оценили као „мешање у основна људска права и слободе гарантоване Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права“.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 22. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар