Шер фондација покренула кампању против биометријског надзора

Сва прикупљена средства користиће се за анализу технологије и покретање правних механизама против масовног надзора

Фото: Pixabay

Иницијатива hiljade.kamera.rs  коју заступа Шер (SHARE) фондација позвала је грађане и организације да учествују у заједничком финансирању правне и грађанске борбе за забрану биометријског надзора у Србији. Сви заинтересовани грађани могу да донирају новац путем интернет странице Doniraj.rs.

За финансирање кампање до сада је прикупљено више од 500.000 динара, а циљ је да се скупи дупло више.

Сва прикупљена средства користиће се за анализу технологије и покретање правних механизама против масовног надзора, а наставиће се и са мапирањем и обележавањем камера у јавном простору, а спроводиће се и друге грађанске акције, едукација и информисање шире јавности о тим проблемима.

„Паметне камере за биометријски надзор постављају се у јавним просторима Београда, чак и у време пандемије, најављујући време „нове нормалности“ свакодневног кршења права грађана заштићених Уставом и законима“, наводи се у саопштењу иницијативе  #hiljadekamera.

Према речима њених представника, систем који омогућава препознавање лица и анализу кретања на основу масовног, неселективног прикупљања личних података, у Србији се уводи путем процеса који није транспарентан. Наглашавају да је јавност до данас остала ускраћена за информације о цени тог система, локацијама камера и ризицима по приватност грађана.

Све досадашње активности на том пољу финансиране су искључиво ресурсима активиста и организација окупљених у поменутој иницијативи, а грађани се сада позивају да учествују у изградњи информисаног, отвореног друштва које ће употребљавати корисне и контролисане технологије. То ће, како објашњавају допринети да се не плати превисока цена грађанским слободама.

Шта су нам Рокфелери поручили пре короне: Lock step сценарио (2010)

Прикупљање донација трајаће до 5. јануара, а за подршку од 1000 и више динара предвиђени су пакети захвалности који обухватају информативне садржаје о дигиталним правима и безбедности на интернету, стикере за обележавање камера, али и одевне предмете који су дизајнирани да збуњују систем за препознавање лица.

Реакција на изостанак друштвене друштвене дебате

Платформа hiljade.kamera.rs настала је као реакција на изостанак друштвене дебате и информација од јавног значаја, а грађани су почели сами да мапирају систем за надзор. До данас је како је наглашено, на овај начин верификовано готово троструко више камера са биометријским карактеристикама у односу на број који је објавио МУП.

Према тој мапи, Београд тренутно има 1001 камеру на 469 локација, а откривене су и бројне неусаглашености са важећим законима, изостанак анализе ризика и потреба.

Такође додаје се да је утврђено и да не постоји унапред дефинисан план локација предвиђених за камере, који би био базиран на детаљној анализи кривичних дела, како је раније најављено из полиције.

Прошлог месеца, иницијатива је покренула и петицију за забрану биометријског надзора, у оквиру кампање која се води широм Европе.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 9. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар