Свештеник Драган Шовљански: Верници неће моћи да целивају патријарха, ни ковчег

Сав народ ће моћи да уђе на западни страну храма на централни улаз и да приђе на неколико метара од тела, да се поклони и поново да изађе напоље, рекао свештеник

Храм Светог Саве (Фото: Вечерње новости/Ж. Кнежевић)

Тело патријарха Иринеја биће унето у Саборну цркву сутра око 8.30 и изложено за време литургије поводом славе те цркве, након чега је планиран кратак помен, а онда би тело требало да буде пренето у Храм Светог Саве.

Из Саборне цркве колона са телом патријарха ће кренути око 11:30 ка Храму Светог Саве, испред којег ће га дочекати припадници Војске Србије, а у самоме храму и свештенство Архиепископије београдско-карловачке, рекао је свештеник Драган Шовљански за РТС.

„За 12:30 заказан је помен у храму Светог Саве над телом блаженопочившег патријарха, а након тога током целог дана и ноћи београдски свештеници ће читати света јеванђеља над одром” рекао је Шовљански.

Литургија за упокојење почиње у недељу у 9 часова, и служиће се у централном делу храма где ће бити изложено тело патријарха Иринеја, преноси Танјуг.

Он је напоменуо да у складу са препорукама Кризног штаба и свих епидемиолошких мера, неће бити могуће целивање тела патријарха.

„Сав народ ће моћи да уђе на западни страну храма на централни улаз и да приђе на неколико метара од тела, да се поклони и поново да изађе напоље”, напоменуо је свештеник

Позвао је све вернике да носе маске, да се не задржавају превише и не праве гужве.

Патријарх ће бити сахрањен у недељу након литургије и опела, у крипти храма Светог Саве.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар