Зоран Чворовић: Одлазак митрополита Амфилохија и неравнотежа моћи у СПЦ

Српска црква ће показати мудрост ако владику Јоаникија изабере на трон цетињског митрополита, нагласио проф. Чворовић

Зоран Чворовић (Извор: Снимак екрана)

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, правни историчар Зоран Чворовић изјавио је данас да ће одлазак митрополита црногорско приморског Амфилохија додатно отежати формирање нове владе Црне Горе, али да отвара и проблем баланса ауторитета унутар епископата Српске православне цркве (СПЦ), као и да ће Црква показати мудрост ако владику будимљанског Јоаникија изабере на трон цетињског митрополита.

„Одласком митрополита Амфилохија отвара се велики проблем баланса ауторитета унутар епископата СПЦ и то у времену када се од СПЦ очекује да безусловно брани Косово и Метохију у саставу Србије, и по цену супротстављања државним властима“, рекао је Чворовић, говорећи о митрополиту Амфилохију, који је у јавности познат и као противник косовске политике председника Србије Александра Вучића.

Како је Чворовић рекао, „будући да је био неприкосновени ауторитет у Црној Гори, одлазак митрополита додатно ће отежати формирање нове владе Црне Горе“, као и да ће „његову смрт покушати да искористе све оне структуре у Црној Гори и Србији које ових дана онемогућавају професора Кривокапића да заврши тај посао“.

Mитрополит Амфилохије (Фото: СРНА)

„Српска црква ће показати мудрост ако владику Јоаникија изабере на трон цетињског митрополита. Владика Јоаникије је једини кадар да сачува јединство Цркве и српског народа у Црној Гори, али и да буде нови уравнотежујући фактор унутар целе СПЦ“, нагласио је Чворовић.

Он је навео да митрополит Амфилохије спада у ред најзначајнијих архијереја Српске цркве у њеној вишевековној историји и да је „током своје вишедеценијске архијерејски службе, може се слободно рећи, поново крстио обезбожену Црну Гору“.

Чворовић је навео да је Амфилохије „дошао у епархију опустошену комунистичким терором, а данас је после 28 година службе оставља својим наследницима препуну нових храмова, обновљених манастира и уопште црквеног живота“.

„Што је још важније, Црква је у Црној Гори, показале су литије, поново постала оно што је увек и била стожер њеног не само духовног већ и друштвеног живота. По карактеру митрополит Амфилохије је сав био од Црне Горе, зато га је она разумела и када га други нису могли разумети“, нагласио је Чворовић, познат у јавности и као аутор књиге „Право и Православље“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 30. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

6 replies

 1. Plasim se da (Pokatoliceni) nas, i veliki demon iz Vatikana ne vrate onoga sto su ga (isti) poslali na „skolovanje“ u Düsseldorf… i celu Nemacku… Doduse planiran je za naslednika Irineju ali ako procene da toliko dugo ne mogu da cekaju vratice ga i ustoliciti da bi, verovatno, kao „mirovnjak“ pomirio vlast i narod. Da opsatne „Zakon o vjeroispovesti“ i tine udari ekser u kovceg duhovnoj obnovi. Jer bas ta duhovna obnova najvise plasi demone i njegove sluge. A onima koji su skolovani u Nemackoj jedino naredjuje bas onaj veliki demon. Irinej ce, kao uostalom, i njegov „Blagodarenoi“ da “ snazno podrze“ tako nesto jer ne treba sumnjati u stetnost njihov Rada kako protiv Srpskog naroda tako i protiv SPC. Jos cemo se mi BOGU moliti da vrat malo dostojanstva narodu. A dotle …

  10
  8
 2. Ej bre ljudi. Ne skidajte mi komentare.

  1
  5
 3. @ E.Lirsch

  Нико вам не „скида“ коментаре, ишли су у „непожељне“. А није да не бисте мало могли да поведете рачуна о епитетима које користите.

  9
  1
 4. Pokusacu sto se „epiteta“ tice. Ne obecavam jer smatram da, ako lopovu kazem da je lopov, nije uvreda!.

  5
  1
 5. Оде Ђед

  Оде Ђед
  Раб Божији
  У вјечност
  Још одјекује
  Грмљавина
  Гласа Му

  Оде Ђед
  Иргат Божији
  Светац
  Са засуканим рукавима
  Са крстом
  Умјесто лопате

  Оде Ђед
  Да копа
  Темеље
  За Цркву
  На Небу
  За нас

  Момчило

  17
  1
 6. Све је то, господине Чворовићу, наш мудри Митрополит давно припремио. Одгајио је за свог наследника, како је говорио, „златног Јоаникија“!

  15
  1

Оставите коментар