Војислав М. Станојчић: Прелетачица као боркиња за родну равноправност

Неколико нових речи као мој скромни допринос борби Србије за родну равноправност

Гордана Чомић у предизборном споту (Фото: Твитер)

Када критикују наше власти, страни званичници са Запада често помињу и недовољно остварену родну равноправност. Нема сумње да се предузимају неке мере, има извесног напретка, али је потребно још много више организованог напора како бисмо се уљудили по мери наших саветодаваца и ментора.

AV, наш председник који све зна, уме и разуме, захваљујући свом истанчаном политичком слуху и државничкој мудрости увидео је да држава мора нешто одлучно да предузме ради значајнијег успеха и у овој области.

Онога часа када је гђици Брнабић поверио други мандат за састав Владе, замолио ју је и да му испуни жељу и образује два нова министарства, међу њима и за родну равноправност.

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Председништво Србије)

Она је схватила колико је користан предлог А. Вучића, па је му је испунила жељу, али није образовала само два, већ три нова министарства:

За људска права, равноправност полова и друштвени дијалог
За бригу о породици и демографију
За бригу о селу.

Прво је, као што видимо, по председниковој жељи, најважније од ова три, а оно ће се студиозно посветити раду на родној равноправности на велико задовољство не само саветодаваца из иностранства, већ и свих наших грађана који су досад осећали велики недостатак због тога што немамо такво министарство.

Уз све остало добро што ће оно донети земљи, министарство за родну равноправност биће од велике користи и зато што ће намирити још један број кадрова СНС-а, па и прелетача и прелетачица, од којих је најистакнутији госпођа Чомић, министарка за родну равноправност. Она је дуги низ година била огорчени непријатељ Александра Вучића, што он сада, када се нашла у његовом табору, истиче са великим задовољством победника.

Гордана Чомић у Народној скупштини (Фото: Немања Јовановић/Нова.рс)

Сем што и ја поздрављам ново министарство, желео бих да и сам нешто допринесем његовом раду. Већ сам одавно заборавио кад сам примио последњу плату и прву пензију, а, одмах да кажем, не намеравам ни да се запослим код гђе Чомић. Уосталом, некако имам предосећање да ме она не би ни примила, поготово кад бих јој рекао како нисам баш претерано луд за напредњацима, а о прелетачима и да не говоримо.

Неее! Овај текст пишем једино са намером да, према својим скромним могућности, и ја дам бар мали допринос општој ствари, како би наша Србија напредовала и, од земље урођене родне неравноправности, достигла досад невиђени ниво равноправности како у Европи тако и остатку света.

Не знам, разуме се, како ће министарство за ово питање бити организовано, ни које ће службе имати, само претпостављам да би једна морала да буде, тачније, ја бих је основао међу првима, она која ће се старати о изједначавању равноправности назива. Њен основни задатак био би, како га ја видим, смишљање нових или откривање заборављених речи, а све ради остваривања потпуне родне равноправности.

Ана Брнабић и Александар Вучић после седнице председништва СНС-а (Фотографије Танјуг/Тара Радовановић)

И управо у том циљу усудио сам се да том одељењу, одсеку, служби или како се већ буде звала, предложим неке речи које би најбоље допринеле постизању овог циља. Почео сам од првог слова азбуке, али се нисам се сетио примера баш за свако слово. Ипак, као што већ рекох, желим само да својим незнатним прилогом бар мало допринесем заједничком великом циљу:

Академик – академица или академичарка
Бравар – браварка или браварица
Војник – војница или војникиња
Генерал – генералка (генералица је супруга генерала)
Говорник – говорница или говорнитељка
Дрвосеча – дрвосечаљка
Дуборезац – дуборескиња
Занатлија – занатлијка
Емисар – емисарка
Ерудита – ерудиткиња
Капетан – капетанткиња (капетаница је капетанова супруга)
Коловођа – коловођкиња
Лимар – лимарка или лимарица
Мајор – мајорка (мајорица је супруга мајора)
Машиновођа – машиновођкиња
Месар – месарка
Оштрач – оштрачица или оштраљка
Послововођа – пословођкиња
Првоборац – првоборка или првоборкиња
Предузимач – предузимачица или предузиматељка
Рачуновођа – рачуновођкиња
Столар – столарка или столарица
Устаник – устаница или устанитељка
Цариник – цариница
Хоровођа – хоровођкиња

То су само неке од речи које су ми прве пале на памет, а уверен сам да ћу својим примером подстаћи и друге грађане наше земље да и они дају свој допринос не само обогаћивању нашег лепог српског језика већ и развоју родне равноправности без које нам нема живота.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

6 replies

  1. Вештак – вештица
    Пушач – пушачица
    Педер – педеруша

    Е ту се већ руши прича

    16
  2. Српска Клара Цеткин.На несрећу има и репрезентативнијих министарки : “Irena Vujović je naime praunuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci Save Kovačevića. Tačnije, Irenin pradeda Nikola bio je rođeni brat Save Kovačevića.

    Vujovićeva je ranije naglasila da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

    Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne, prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj i predsednika Narodne skupštine Crne Gore“

    5
    17
  3. Геометер – геометрица, геометаркиња
    Тренер – тренерица, тренерка
    Добошар – добошарица, добошаркиња
    Пилот – пилотица, пилоткиња
    Машиновођа – машиновоткиња, машиновођица
    Зидар – зидарица, зидаркиња
    Армирач – армирачкиња, армирачица,
    Бравар – браварица, браваркиња
    Скретничар – скретничаркиња, скретничарица…….
    Кад ово апсолвира, чувена прелетачица , прелетач ( пошто не знам за шта себе сматра – који је род) препоручујем јој да пређе на енглески језик на пример па да и њега оплемени пошто су енглези прилично непросвећени. Предлажем да крене од речи судија – судијкиња или адвокат – адвокаткиња.

    14
    2
  4. Ovo je velika tragedija Srbije, sjetite se samo ove Čomićke, kakav je njen “demokratski kapacitet” bio dok je bila u DS. A da odgovorim i gospodinu sa najljepše srpske planine, Romanije u vezi hvalospjeva za ovu novu ministarku Vujović. Ti Kovačevići su nas u CG o jadu zabavili, Savino ubistvo je Tito naredio, i neka je. U Grahovu odakle su ti Kovačevići, ubijali su jedni druge, Sava je naredio ubistvo rođenog strica a onda su morali svi najbliži rođaci da dođju to veče i igraju i pjevaju po naređenju KPJ. Žalosno je što još ima Srba, i to sa Romanije koji veličaju Kominternu i nepočinstva komunista.

    26
    2
  5. @Stari kapetan

    Благојевић Предраг (Пале,Романија) каже: “НА НЕСРЕЋУ … има и репрезентативнијих министарки.”

    Успео сам да нађем и мало ширу верзију:

    “Тачно је да потичем из породице која је изнедрила докторе наука, професоре и ратне хероје као што је Сава Ковачевић, рођени брат мог прадеде Николе Ковачевића, једног од оснивача Коминтерне и првог послератног амбасадора у Бугарској, председника Народне скупштине Црне Горе. Сава Ковачевић и велики број мојих предака водили су одлучујућу битку на Сутјесци и дали своје животе. Захваљујући томе, данас наше генерације живе у миру и слободи. Поносим се својим пореклом, а знање, храброст, част и поштење су вредности које се у мојој породици негују генерацијама”, изјавила је Вујовић раније.

    А на другом месту:

    “Aleksandar Vučić je čovek ogromne snage, volje, hrabrosti, neustrašivi vizionar i borac. Od njega sam naučila sve što me danas čini ponosnim članom Predsedništva naše stranke i predsednicom opštine Savski venac. Naučila sam da je odgovornost prema ljudima i zemlji veća od svakog pojedinca, da je ogroman rad jedini put kojim se postižu ciljevi, da moramo da imamo velike snove dok sa obe noge čvrsto stojimo na zemlji, da su rezultati važni, ali novi planovi još važniji. Zahvalna sam mu na svemu što sam danas – ostvarena, odgovorna, hrabra žena u politici i u životu”, rekla je o Vučiću.

    10
    2
  6. Благодарим.Служба и даље све контролише.Па смо имали и овакву министарку правде :Снежана Маловић, деда њеног супруга осудио Дражу Михајловића...или ово :. Četnici su u Drugom svjetskom ratu zaklali mog ujaka, maminog brata – kaže Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i lider SPS-a.“Дубока држава разноразних Теофила,Србљановићки,Швармова,Чанкова и других боркиња,

    12
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading