Петер Стано: На Косову је да предложи решење за ЗСО

Скупштинa Косова ратификовала је Споразум из 2013. године двотрећинском већином. Тиме је Косово преузело међународну обавезу да спроведе овај споразум, рекао Стано

Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ

Нема никакве потврде да ли је Приштина попустила у ставу који заступа већ низ година – да ће Заједницу српских општина формирати тек када добије пуно признање независности од Београда.

Попуштање је требало да издејствује специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак током свог дводневног боравка на Косову. Међутим, чини се на основу датих изјава у јавности, да нема помака. Власт у Приштини очекује и даље и визну либерализацију са Европском унијом да би начинила било који одређени корак у правцу оснивања ЗСО.

С друге стране саговорник Данаса Душан Јањић сматра да је покушај Београда да се изврши додатни притисак најавом да ће политички представници Срба, односно чланови Српске листе, напустити приштинске институције, узалудан. Подсетимо, они су то напуштање већ раније најављивали 2018. године након убиства косовског политичара Оливера Ивановића и хапшења Марка Ђурића, али до тога није дошло.

Мирослав Лајчак саопштио је јуче да је имао „веома добар и исцрпан“ разговор са председником Косова Хашимом Тачијем у Приштини.

Мирослав Лајчак (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА)

Тачи је после састанка рекао да би међусобно признање требало да буде прва тачка у свеобухватном правно обавезујућем споразуму са Србијом, после чега би друга питања у односима Београда и Приштине постала лакша.

Лајчак ће данас (четвртак) допутовати из Приштине у Београд, где ће се састати са председником Александром Вучићем.

Званичници Европске уније поручили су Косову да је поштовање Бриселског споразума обавеза која мора да се испуни, као и то да питање формирања Заједнице српских општина мора бити укључено у оквир свеобухватног споразума о којем се преговара у Бриселу, пренела је Коха.

Портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано рекао је том листу да је на косовској страни да предложи модалитете, наводећи обавезе које је Косово преузело од 2013. године, преноси Косово онлајн.

Петер Стано (Фото: Анадолија)

„Косово је 2013. године закључило споразум о оснивању Заједнице српских општина. Овај споразум су у доброј намери закључиле све укључене стране. Никада није отказан и повучен. У ствари, Скупштинa Косова ратификовала је Споразум из 2013. године двотрећинском већином. Тиме је Косово преузело међународну обавезу да спроведе овај споразум“,  рекао је Стано.

„Београд је у време потписивања споразума Заједницу српских општина прогласио својим главним добитком, а ваљда су у међувремену схватили да је то у суштини ништа. То је један квазиадминистративни механизам заштите српске заједнице који не може да буде ефикасан“, сматра пак Душан Јањић, председник УО Форума за етничке односе.

Јањић подсећа да је косовски премијер Авдулах Хоти изјавио да његова влада не ради под претњом оставке, што према његовој оцени значи да је Српска листа већ прочитана, јер је ово њима „ко зна који пут да прете и напуштају институције“. Он додаје да схвата да Петар Петковић, нови директор Канцеларије за КиМ, наставља путем којим су ишли претходници, уз претње, политичку и информативну пропаганду према јавности Србије и индиректан притисак на изасланика Лајчака.

„Српска листа мора да уради свој део посла који није урадила. Они морају коначно да почну да воде прагматичну политику. Управљачка група чији су чланови представници Срба из четири општине мора коначно да седне и да направи статут ЗСО“, каже Јањић.

Фото: Н1

Он објашњава да ће се тек када се напише статут знати да ли је тачно то што тврде Хашим Тачи, Авдулах Хоти и Српска листа у кампањама, да ће Заједница српских општина имати извршну власт, те да ће они бити „српска у српској“.

„Стално подсећам јавност да је први слоган Српске листе био „данас гласате Српску, сутра градимо српску“, што је директна асоцијација на Републику Српску. Међутим, то су изборне и политичке игре и ваљда је више доста тих игара. Они морају коначно да приложе статут да би покренули механизам“, сматра Јањић.

Он такође подсећа да је Српска листа до сада углавном напуштала рад, а да фактички није оборили ниједну владу.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 10. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар