Петар Петковић: Ако не буде ЗСО, могуће да Срби напусте приштинске институције

Директор Канцеларија за КиМ истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ

Петар Петковић (Фото: Драган Антонић/Фонет)

Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

Одбијање Приштине да разговара о ЗСО је удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, после састанка.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Петковић је напоменуо да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

Петковић је нагласио:

„Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ.“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ово је класичан пуцањ у празно. Боље рећи прд у чабар. Нити било ко озбиљан мисли да је ЗСО нешто што је битно за Србе, нити ће неки излазак неких који себе називају Србима из некакве шиптарске власти бити нешто што ће се одразити на живот тамошњих (заиста) Срба. Шиптари на то, наравно, неће дати ни пет пара. Значи због једне тотално промашене ствари прети се спровођењем друге сасвим небитне ствари. Права Вучићева патриотска политика.

Оставите коментар