ЕУ: Имплементација договора о ЗСО може обухватити мишљење Уставног суда Косова

На Косову је да предложи како да се спроведу споразуми из 2013. и 2015 године, имајући овде у обзир мишљење Уставног суда Косова, рекао портпарол ЕУ Петер Стано

Петер Стано (Фото: Агенција Анадолија)

Званична Приштина мора да изађе са конкретним предлозима како да се спроведе споразум о Заједници српских општина на Косову (ЗСО), поручује се из Брисела.

Петер Стано, портпарол Европске уније (ЕУ) објашњава да се у овом склопу може обухватити Уставни оквир Косова.

„На Косову је да предложи како да се спроведу споразуми из 2013. и 2015 године, имајући овде у обзир мишљење Уставног суда (Косова)“, изјавио је Стано за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Наиме, имплементација ЗСО је тренутно камен спотицања у дијалогу између Србије и Косова. Српска страна инсистира да наставак дијалога на највишем политичком нивоу зависи од спремности Приштине да почне са имплементацијом договора, док косовска страна сматра да је расправа непотребна будући да је споразум закључен још 2013. године.

Петер Стано: Косово има међународну обавезу да примени договор о Заједници српских општина

Договор о формирању Заједнице српских општина је постигнут 2013 а детаљи су утврђени 2015 године. Приштина још није почела са имплементацијом овог споразума.

Уставни суд Косова је децембра 2015. године утврдио да принципи о Заједници нису у потпуности усаглашени са Уставом Косова. Према Уставном суду, спорно је то што се Заједница не заснива на мултиетничности, већ окупља општине у којој је већинска једна етничка заједница

Портпарол ЕУ Петер Стано тврди за РСЕ да се у косовској јавности, погрешно схвата пресуда Уставног суда.

„Пресуда уставног суда из 2015. године у вези са Заједницом редовно се тумачи погрешно. Суд никада није рекао да се Заједница не може успоставити”, нагласио је Стано.

Премијер Косова, Авдулах Хоти, који у име Приштине води дијалог на највишем политичком нивоу, у више наврата изјавио да је ЗСО „затворена тема”, стога се око тога неће расправљати у дијалогу. Са друге стране, Хотијев саговорник у дијалогу, председник Србије Александар Вучић сматра да је ЗСО “незаобилазна тема”, те да ће на томе инсистирати српска страна.

Авдулах Хоти (Фото: Велдран Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Петер Стано међутим поручује да званична Приштина не може да избегне расправу о ЗСО у оквиру обновљеног дијалога о нормализацији односа, јер, како он објашњава, од суштинског је значаја да се стране позабаве и свеукупним аранжманима за невећинску (српску) заједницу.

Бриселски портпарол надлежан за спољну политику и безбедност је подсетио да је „Косово преузело међународну обавезу да спроведе споразум о ЗСО“, објашњавајући да су стране постигле овај договор „у доброј вољи“, те је исти ратификован у косовској скупштини двотрећинском већином.

„Стога очекујемо да ће Косово поштовати обавезе које је преузело у дијалогу. Питање аранжмана за невећинску заједницу (ЗСО) мора се решавати као део Свеобухватног споразума како је договорено на првим састанцима лидера у јулу 2020. године и поново потврђено у последњем кругу 7. септембра 2020“, поручио је Стано.

Опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 30. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading