Вечерње новости: Албанци са југа Србије могли би да затраже формирање „Заједнице албанских општина“

Ова идеја се разрађује баш у моменту када Београд инсистира да се за бриселским столом нађе питање формирања ЗСО на Космету, пишу Вечерње новости

Дочек Бујара Нишанија, председника Албаније, у Бујановцу (Фото: Танјуг)

Албанци са југа централне Србије ускоро би могли да затраже формирање такозване Заједнице албанских општина, која би била пандан Заједници српских општина на Косову и Метохији, а која је договорена пре седам година, сазнају Вечерње новости.

Нимало случајно, ова идеја се разрађује баш у моменту када Београд инсистира да се за бриселским столом нађе питање формирања ЗСО на Космету, а што Приштина упорно игнорише, констатује лист.

Народни посланик Српске напредне странке из Бујановца Ненад Митровић каже да се на локалне албанске лидере „који по мишљење иду у Тирану“ врши притисак, с обзиром на то да је у Бриселу настављен дијалог Београда и Приштине око постизања свеобухватног споразума.

Прешево (Фото: Џулијан Ниче)

„Прошле недеље троје посланика из републичког парламента Србије са уједињене албанске листе поново су боравили у Тирани. Све указује да је ово вид провокације и притиска, а све чешће се спекулише о формирању заједнице Албанаца на југу Србије. То се још не пласира као званични захтев, али је из више албанских извора потврђено да се увелико о томе договара на релацији Приштина-Тирана“, рекао је Митровић за Вечерње новости.

Представници Албанаца трију општина на југу централне Србије, подсећа лист, пре две године су усвојили декларацију којом су од Београда, Приштине и Брисела затражили да се у процес преговора, као и у финални споразумни документ, уврсте и решавање статуса албанске мањине из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Иначе, власти у Приштини су у понедељак основале Канцеларију за пружање помоћи грађанима тзв. Прешевске долине, односно из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Приштина основала канцеларију за помоћ „Прешевској долини“

Како је најављено, Канцеларија ће им се „наћи при руци“ у областима образовања, културе и економије.

Формирање Канцеларије је међу политичким представницима Срба у овим општинама изазвало револт, јер сматрају да је то тело настало као вид додатног притиска на Албанце да не дозволе да Срби постану део власти, а не како би се помогло Албанцима који живе на овом подручју. Према речима председника владиног Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвећа Зорана Станковића:

„Свака помоћ за ове три општине је добродошла. Отварање Канцеларије је политичка одлука која у нашој јавности изазива различите коментаре и доживљава се као провокација предстојећим разговорима у Бриселу. Што се мене тиче, очекујем да додатна помоћ општинама од стране Канцеларије испуни очекивања албанског становништва у реализацији локалних пројеката“

Он додаје да ће Координационо тело наставити да реализује пројекте из свих области важних за бољитак грађана ових општина, као и да Република Србија посебну пажњу посвећује пружању помоћи тим локалним самоуправама, и „интензивно прати политичке и друге активности. Спремна је да у сваком тренутку адекватно реагује на све изазове у интересу грађана наше земље“.

Зоран Станковић (Фото: Вечерње новости)

Наиван је онај ко верује да ће Канцеларија коју је основала Приштина конкретно помоћи Албанцима на југу Србије, јер када се погледа колико се новца у овај крај улаже из буџета Србије, јасно је да је реч о симболичним бројкама које треба да стигну са „Косова“, указује Митровић.

Он ту тврдњу илуструје подацима да је Влада Србије у прошлој години само за инфраструктурне пројекте у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи издвојила два милиона евра, што нису једина средства која су стигла од државе, док је као помоћ „Косова“ Албанцима на југу централне Србије стигло 40.000 евра.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар