Петер Стано: Косово има међународну обавезу да примени договор о Заједници српских општина

Делегација Београда инсистира на томе да Заједница српских општина буде прва тачка о којој ће се разговарати на данашњем састанку

Петер Стано (Фото: Анадолу агенција)

Портпарол ЕУ Петер Стано каже да је Приштина у обавези да примени споразум о Заједници српских општина на који се обавезала „у доброј вољи” 2013. године, стављајући свој потпис на Бриселски споразум.

„Бриселски споразум је потписан од стране свих учесника у процесу и он је важећи. Шта више, ратификован је и у косовском парламенту. Косово је тако преузело међународну обавезу да примени овај споразум. На њима је да кажу како ће да га примене”, каже Стано за Танјуг.

На питање Танјуга како оцењује промену на агенди данашњих експертских разговора у Бриселу, Стано понавља да је на састанку председника Србије Александра Вучића и премијера Авдулаха Хотија договорено да се наставе разговори и о међусобним финансијским потраживањима и о статусу невећинских заједница.

„Ове теме су врло комплексне и обе стране су се договориле претходних дана да се данашњи састанак цео посвети питању финансијских потраживања. Као настaвак овог састанка уследиће разговори о невећинским заједницама наредних дана”, закључио је Стано.

(Политика, 17. 9. 2020)

Дијалог је о финансијским потраживањима, обе стране се раније сагласиле

Петар Стано, портпарол Европске уније за спољну политику и безбедност, навео је да су се обе стране у техничком дијалогу, раније ове недеље, сагласиле да цео састанак данас посвете питању заједничких финансијских потраживања.

„Пошто су ове теме комплексне, обе стране су се сагласиле, раније ове недеље, да цео састанак данас посвете питању заједничких финансијских потраживања, а за следећи састанак, који ће бити у наредним данима, договору о невећинским заједницама. То је нешто о чему су се обе стране сложиле и то је данас на дневном реду“, навео је Стано.

Делегација Београда коју предводи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић састала се нешто раније са специјалним представником ЕУ за дијалог, Мирославом Лајчаком. После билатералних састанака, две делегације са ЕУ посредницима почиње нова рунда трилатералних разговора, на експертском нивоу.

Не зна се шта су теме, а како јавља дописник Н1 из ЕУ, Косово је довело делегацију економских стручњака, никог ко би се бавио ЗСО. Тако да се претпоставља да о томе на трилатерали неће бити речи. Како додаје, само билатерално, Србија је са Лајчаком могла то да потегне, али детаљи се још не знају.

Подсетимо, делегација Београда инсистира на томе да Заједница српских општина буде прва тачка о којој ће се разговарати на данашњем састанку.

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак навео је да ће се разговарати о две теме, али међу њима неће бити Заједница српских општина, како је то поручивала српска делегација.

Лајчаку је јуче одговорио Ђурић, који је написао да ће, што се српске стране тиче, данас прва тема бити Заједница српских општина, јер је то тема која је усвојена под окриљем ЕУ пре седам и по година. Додао је да ће могућа тема бити и питање имовине, приватне, државне и црквене.

Дијалог Београда и Приштине обновљен је у јулу након 20 месеци застоја. До данас су се делегације Београда и Приштине у Бриселу састале два пута на високо политичком нивоу и четири пута на експертском нивоу. У тој првој фази преговора разговарало се о повратницима и несталим лицима, а данас ће, према најавама ЕУ бити отворена тема међусобних финансијских потраживања.

У наставку погледајте календар састанака у склопу обновљеног дијалога у Бриселу.

Други састанак на високом политичком нивоу ком су присуствовали Хоти и Вучић, организован је 7. септембра. Пре састанка делегације Београда, Приштине и ЕУ, издале су заједничко саопштење у ком је наведено да су се Вучић и Хоти обавезали да удвоструче своје напоре како би осигурали даље усклађивање са ЕУ, у погледу обавеза Београда и Приштине према ЕУ. Домаћин сусрета, Мирослав Лајчак, након састанка рекао је да се по први пут разговарало о „свеобухватно-правном обавезујућем споразуму“.

Четврта рунда састанака експерата у оквиру политичког дијалога између Београда и Приштине с циљем да стране приближе или договоре ставове око питања несталих и расељених одржан је 6. септембра. Састали су се Ђурић и Хисени пред састанак на високом политичком нивоу.

Трећа рунда дијалога на експертском нивоу одржана у Бриселу 27. августа такође је била посвећена питањима несталих и расељених. Лајчак је и овог пута угостио Ђурића и Хисенија.

Друга рунда дијалога на експертском нивоу у Бриселу одржана је 30. јула. Ђурић и Хисени, уз посредство Лајчака, наставили су да преговарају о раније започетим темама – нестала и расељена лица и економски односи.

Први састанак на експертском нивоу одржан је у Бриселу 23. и 24. јула. Српску делегацију предводио је директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, косовску координатор за дијалог, Скендер Хисени. Преговорима је посредовао специјални изасланик ЕУ за дијалог, Мирослав Лајчак. Говорило се о несталима и расељенима, док је, према тврдњама српске делегације, косовска одбила да се појави на преговорима током другог дана када се разговарало економској сарадњи.

Први „уживо састанак“ у склопу дијалога на високо политичком нивоу организован је 16. јула. Састанку су присуствовали Вучић, Хоти и Лајчак а говорило се о несталим особама, интерно расељеним лицима и економској сарадњи.

Видео састанак између Вучића, Хотија, Бореља и Лајчака одржан је 12. јула.

Виртуелни Самит о дијалогу Београда и Приштине са учешћем Александра Вучића и Авдулаха Хотија, а у организацији француског председника Емануела Макронa и Ангеле Меркел одржан је 10. јула. Европску унију представљао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 17. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. ”Петер Стано: Косово има међународну обавезу да примени договор о
    Заједници српских општина”

    Косово није међународно призната држава /чланица УН/, па, према томе,
    није у обавези да примени /по Међународном праву/ међународну
    обавезу!

Оставите коментар