Данас: Синод СПЦ укинуо благослов Родољубу Кубату да предаје на Богословском факултету

Нисам добио никакав документ, али је на адресу факултета стигла одлука Синода. Са радом би требало да престанем 1. октобра, изјавио Кубат

Богословски факултет (Фото: Д. Јевремовић)

Професор Православног богословског факултета Родољуб Кубат изгубио је благослов Синода СПЦ да убудуће предаје у овој високошколској установи Београдског универзитета.

Кубат је у јавности познат као особа која отворено говори о проблемима у установи у којој ради, али и у самој Цркви, инсистирајући да се они реше а не по обичају гурају под тепих. То се појединим члановима Синода, на првом месту епископу Иринеју Бачком ни мало не допада, те је оно о чему се до скоро спекулисало, могућност отказа, сада постало извесност, а то нам је потврдио и сам професор.

„Нисам добио никакав документ, али је на адресу факултета стигла одлука Синода. Са радом би требало да престанем 1. октобра“, рекао је Кубат за Данас, не желећи да коментарише саму одлуку највишег црквеног тела. Ипак, укидање благослова, односно одлучивање ко је подобан да предаје на Богословском факултету а ко не, директно је мешање СПЦ у рад БУ, што је противно Закону о високом образовању који гарантује независност универзитета.

Професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић истакла је за Данас да је овакво мешање Цркве у рад Универзитета недопустиво, те да ће Кубат добити подршку колега.

„Колико сам сазнала, на Наставно-научном већу ПБФ прочитана је одлука декана да ће професор Кубат добити отказ и да му радни однос престаје од 1. октобра. Таква одлука није повезана ни са једном процедуром предвиђеном на Универзитету и због тога је неодржива. Поново се суочавамо са нарушавањем аутономије универзитета, овог пута од стране СПЦ. Ја очекујем да ће УБ заштити свог професора и, самим тим, своју независност и своја правила. Нико не може утицати на запошљавање и образовну политику на универзитету, како не може власт тако не може ни црква“, наглашава Стојковић, додајући да ће професор Кубат ће добити сву подршку колега.

Родољуб Кубат (Фото: Данас)

Подсетимо, на бурној седници Научно наставног већа Богословског факултета одржаној 3. септембра нападнут је Родољуб Кубат, који је претходно дао интервју за наш лист.

Он је између осталог говорио и о оптужбама за силовање против продекана Владимира Вукашиновића за које га оптужује неколико студенткиња, истакавши да Синод и патријарх Иринеј нису добро реаговали, те да је требало бар да их саслушају. Он је то поновио и пред Научно наставним већем ПБФ-а.

„Изашао сам са идејом да се Богословски факултет и колегијум изјасне поводом оптужби на рачун Вукашиновића као и викарног епископа Стефана Шарића, који се сумњичи да је организовао киднаповање једног студента. Тражио сам да факултет апелује на тужилаштво и релевантне институције да се ови случајеви што пре процесуирају. Сви трпимо због тога, и факултет и Црква се из дана у дан блате и провлаче кроз медије. Ако нису криви, нек се прича заврши. Ако јесу, треба да одговарају. Одуговлачење не одговара никоме“, рекао је тада Кубат за наш лист.

Међутим, његов став није добро прихваћен на Наставном већу већ је оптужен како од декана Зорана Ранковића тако и од митрополита загребачко-љубљанског Порфирија да ради против Цркве и њених интереса. Кубат је заједно са професором Драгомиром Сандом трпео притиске и због пријаве у којој декана Ранковића оптужују за фалсификовање резултата избора за Савет факултета.

Све су то, како нам је тада рекао, поводи због којег ће се највероватније наћи пред Синодом СПЦ, а као разлог биће наведено „да не сарађује са колегама“.

Изабрано ново руководство Богословског факултета: Зоран Ранковић нови декан

Претње које је тада добио уродиле су плодом, те је Синод стао на страну професора и чланова Наставног већа који нису прихватили Кубатов предлог да се на факултету говори о проблемима са којима се ова институција суочава. Интересантно је и да Синод није позвао професора да се изјасни како о својим тако и о наводима његових колега са супротним мишљењем, већ му је једноставно повукао благослов, односно уручио отказ.

На потезу Ректорат

Ректорка БУ Иванка Поповић рекла је за Данас да ће се Ректорат о овом случају огласити „када будемо имали потпуне информације“. Она је у недавном интервјуу за Блиц навела и да је сазрело време да се, уз сво разумевање да Богословски факултет делује по академским и црквеним прописима, размисли о његовој улози на државном универзитету у секуларној држави. „Ако Синод жели да промени положај и улогу Богословског факултета, може да се отвори расправа о томе, која би укључила све релевантне чиниоце у држави“, истакла је ректорка.

Опрема: Стање ствари   

(Данас, 25. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Има ли негде образложење тог „рада против црквених интереса“, или због чега је благослов повучен? У свком случају жалосно и непотребно експонирање ПБФ у јавности. Штета би било да превод Септуагинте трпи због овога.

  6
  1
 2. „Данас“ делује на колебљивце. Очекујем Гргура (Младена Дурића) на Радију Слободна ЕУропа како води емисију Млади патријарх. Први гост Кубат.
  Кубат другар Биљане Стојковић, представља исту струју као Дубравка Стојановић и Самарџић
  .

  6
  3
 3. Не отпушта га црква. Они повлаче благослов (са њим је и постављен са места управника интерната) а Савет факултета ће га скинути јер сматрају да без благослова се тај посао не може радити. Не можеш бити лекар без Хипократове заклетве ни као профа упућивати студенте на врачаре.
  Има нека земља на свету где су професори недодирљиви? Где не могу изгубити статус?
  Он је отказ заслужио. Нађе гомилу антиспцоваца и антиверујућих (којих овде има) и оснује Антибогословски антиспц факултет и предаје.
  Нико Кубату не пакује отказ него кад му Синод повуче благослов (на основу кога је са места управника интерната и прешао у наставу) Савет ПБФ ће га скинути са професуре. Немогуће је на Бога хулити а бити професор тог факултета. Проф медицине који студенте упућује на бабе врачаре?
  Кад се сагледа ко све брани Кубата, многе ствари постану кристално јасне.
  Одувек су биле. Него људе збуни став око власти па слободномислећи олако прихвате све што изгледа као да није део власти (било које). А у ствари док се не изборимо за опстанак једини критеријум треба да је однос према нашем народу.

  5
  3
 4. Да се нешто догађа чудно у СПЦ познато је још од отмице СТУДЕНТА иза које стоји лич и саветник иринеја. Да је било који други лидер СПЦ место иринеја одмах би отворио истрагу а свог саветника склонио док се истрага не заврши. Али иринеј се ишчуђава, не верује истражним органима, одликује велеиздајнике а унутар самог врха СПЦ катастрофалнмо понашање присталица нацистичких убица СРБС И СРБСКЕ ДЕЦЕ који протерују све СРБСКЕ ЕПИСЛОПЕ И ВЛАДИКЕ А ОНИ БИ ДА ШУРУЈУ СА ВЕКОВНИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА СРБА ВАТИКАНОМ ИМТРУЛИМ ЗАПАДОМ. ТО ЈЕ СУШТИНА А ОВАЈ ШТО ПИШЕ НЕБУЛОЗА БЕЗНИЈЕДНОГ ДОКАЗА САМО ШПИРИ ПРОПАГАНДУ ДА БИ НЕКОГ ОПРАВДАО АЛИ НИ ОН НЕЗНА КОГА ТРЕБА ДА ОПРАВДА АЛИ ЈЕ ВАЖНО ДА НАПАДА КУБАТА.

  2
  4

Оставите коментар