Сремска Митровица: Ускоро завршетак акције „Петрових 800“

У подне, 20. септембра, биће уприличено свечано откривање споменика краљу Петру I Карађорђевићу у Сремској Митровици

Фото: Стево Лапчевић

Откривање споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу заказано је за недељу 20. септембар тачно у подне на платоу испред Дома Војске Србије. Овим чином ставља се тачка на акцију „Петрових 800” којој је претходило покретање иницијативе за изградњу и постављење споменика омиљеном српском краљу коју су у новембру 2018. године, на стогодишњицу уласка Српске Војске у Сремску Митровицу покренули парох шашиначки Миљан Лапчевић  и новинар Стево Лапчевић.

Акција „Петрових 800“, названа тако због процењене вредности радова који износе нешто више од 800.000 динара, званично је покренута у фебруару 2019. а већ у септембру, захваљујући прилозима из свих делова Србије, широм српског етничког простора и из иностранства, сакупљено је готово 5.000 евра па је крајем месеца одливак попрсја допремљен у Сремску Митровицу. Убрзо потом, попрсје, дар вајарке Дринке Радовановић из Београда, представљено је митровачкој јавности у Позоришту “Добрица Милутиновић”.

„Новац смо прикупљали од руке до руке. Идеја је била да сам српски народ помогне акцију и тако се одужи народном краљу. Нити смо покушавали нити смо желели да од неколико појединаца тражимо средства. Да јесмо, можда бисмо их добили, можда не, али то сада није важно. Ми смо Завет дали и сада га испуњавамо. Пружили смо прилику многима да покажу колико им је стало до Краља Петра и да посведоче колико су уопште вољни да се подигну из фотеље и ураде нешто конкретно“, каже Стево Лапчевић, иницијатор акције.

Првобитна замисао иницијатора и касније формираног Одбора за изградњу и постављење споменика Краљу Петру била је да свечано отварање буде уприличено уочи Ђурђевдана, али је услед проблема са Корона вирусом свечаност одложена, значајно је успорено и прикупљање новчаних средстава, али су захваљујући напорима поштовалаца дела Краља Петра сакупљена неопходна средства која у укупном збиру износе готово 8.000 евра.

Позив на свечано откривање споменика

Своју сагласност на предлог пројекта дало је Министарство културе и надлежне градске институције које су у коначници и одредиле локацију за постављење споменика, чиме су се стекли сви услови да се акција приведе крају. На тај начин испуњена је жеља митровачких ветерана – добровољаца учесника Великог рата да и град на Сави добије споменик краља који је Срем, Банат, Бачку и Барању присајединио Краљевини Србији.

„Има и оних који рекао бих готово на силу, критикују Краља Петра и Карађорђевиће уопште. Међутим, може да прича или мисли шта је коме драго, чињеница остаје да је Краљ Петар ослободилац Косова и Метохије и да је најзаслужнији за присаједињење српских крајева северно од Саве и Дунава матици. Са друге стране, добар део становника Сремске Митровице долази из Босанске Крајине и шире, а познато је да је млади Кнез Карађорђевић четовао и тамо 1875. године. Они који се питају „шта је то Краљ Петар“ урадио за Сремску Митровицу, мораће да добро постудирају уџбенике историје. Уосталом, сада када смо ставили тачку на акцију, када је заправо приводимо крају, имаће довољно времена да размисле о стварима које су им ‘непознате’“, каже Драган Божић, члан Одбора за подизање споменика.

Током трајања акције, свој допринос уплатом новчаних прилога, израдом пропагандног материјала и другим видовима активизма, дало је неколико стотина појединаца, а пословима је руководио Одбор на челу са иницијаторима те Предрагом Меденицом, председником Извршног одбора Удружења „Краљевина Србија“, Драганом Божићем, председником митровачког одбора Удружења и Бориславом Андрићем првим човеком лаћарачког одбора „Краљевине Србије”. Акција је реализована преко Удружења грађана “Културни клуб Црњански” на чији рачун су уплаћивана средства и уз свесрдну подршку Удружења „Краљевина Србија“.

Завршно полирање (Фото: Стево Лапчевић)

У програму откривања споменика, према замисли чланова Одбора, учествоваће митровачки глумци Владимир Балашћак и Александар Крстајић који ће казивати стихове, те песникиња Жељка Аврић, хор Друштва српско-грчког пријатељства „Ирида“, соло певачица Александра Падров, те представници Војске Србије, Гарнизона Сремска Митровица.

Поред иницијатора, на свечаности су као говорници предвиђени ЊКВ Престолонаследник Александар Карађорђевић који ће и открити споменик, Владика Сремски Василије који ће обавити чин освећења, проф. др Милош Ковић те представници Града.

„Све ће бити у знаку оних који су пре једног века покренули акцију. То су добровољци, ветерани Великог рата, међу којима је било и четника Војводе Вука који су Срем напустили још 1912. године и раније. Њима припада сва слава и хвала, у њихово име и ради њих чинимо све што чинимо. На тај начин ми ћемо отплатити макар мали део дуга који нам стоји на леђима и генерацијама које тек долазе указати на пут којим треба да иду. Можда то није довољно, неко ће рећи. Знамо ми то и сами, али колико смо могли, ми, представници генерација које су изгубиле готово све – дали смо. Други који долазе за нама, нека раде више и боље. Оно што је сигурно, то је да нећемо стати и да ћемо се трудити да и у будућности учинимо још нешто за нашу Митровицу којој са пуно поноса и радости поклањамо овај споменик“, каже Лапчевић.

Митровачки ветерани-добровољци, учесници Великог рата

Овом приликом Одбор позива све Митровчане, Сремце, све оне који поштују дело Краља Петра да својим учешћем, уз обавезно поштовање прописаних мера заштите дођу и буду део свечаности не коју Митровица чека читав један век.

Прочитајте још



Categories: Моба

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading