Министарство просвете: Апел родитељима да не снимају децу како би доказали кршење мера

Министарство апелује на родитеље да неовлашћено не фотографишу и не снимају децу у школама

Фото: Сава Радовановић/Танјуг

Министарство просвете апелује на родитеље да неовлашћено не фотографишу и не снимају децу у школама како би доказали да постоје они који се не придржавају прописаних епидемиолошких мера.

Министарство просвете је саопштило да се у јавности појавила нетачна информација да грађани упућују Министарству представке са неовлашћеним снимцима ученика као доказима да постоје несавесни ђаци, наставници и родитеље који се не придржавају прописаних мера у школама.

„Министарству просвете и Школској управи Београд, Сектору за инспекцијске послове нису упућене пријаве са таквим садржајем и материјалом“, истиче се у саопштењу.

Ипак, Министарство апелује на родитеље да неовлашћено не фотографишу и не снимају децу у школама, јер је снимање малолетних лица без сагласности родитеља забрањено и повлачи кривичну одговорност.

Министарство додаје да нема механизам да спречи да поједини родитељи обилазе школе и неовлашћено снимају децу и школе.

О непоштовању епидемиолошких мера у школама и домовима грађани се обраћају директно Министарству и просветној инспекцији, али и преко Контакт центра републичких инспекција Владе Србије.

„До сада је упућен мали број таквих представки и ни једна није садржала неовлашћене снимке или фотографије“, наводи Министарство.

Када је реч о контроли епидемиолошких мера, просветна инспекција спроводи превентивне саветодавне посете и ненајављене контроле установа образовања, како би провериле да ли се мере поштују. Осим тога, редовно се одржавају и активи директора.

Министарство упозорава да несавесно поступање свих учесника у образовно-васпитном процесу у погледу поштовања епидемиолошких мера представља повреду радне обавезе запосленог, односно, повреду обавезе ученика и повлачи дисциплинску одговорност, док су за несавесне директоре предвиђене и најстроже мере попут разрешења.

Младен Шарчевић: Просветна инспекција довољан алат

Министар Младен Шарчевић истакао је да је једини доступан и довољан алат ресорног министарства просветна инспекција.

„Међутим, ради се на превенцији, односно, саветници школских управа посећују школе, а редовно се одржавају и активи директора основних и средњих школа. За слабости које се примете најпре се дају опомене. Тај модел је дао добре резултате и школе су добро реаговале“, навео је министар.

Додао је да је у току прошле недеље било девет опомена у систему од око 2.000 установа, а ове недеље ниједна.

„Подаци о малом броју заражене деце су добар показатељ да можемо да наставимо са применом овог модела наставе“, рекао је Шарчевић.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 11. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар