Аранђеловац: Археолози у срцу Шумадије открили средњовековну цркву

Претпостављамо да је цркву подигао цар Душан, средином 14. века, у доба највећег процвата своје владавине, рекао кустос Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић

Локалитет Дворине (Фото: Политика)

Монументалну грађевину већу од Грачанице, за коју се претпоставља да је средњовековна црква и да припада Немањићима, пронашао је тим археолога на локалитету Дворине, код Аранђеловца, казао је за Танјуг кустос Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић.

Тим археолога је трагао за остацима куће последњег српског деспота Павла Бакића, али је пронађени тесаник са остацима фрескосликарства отклонио сумње да је реч о цркви.

Миливојевић наводи да је пред нама најзначајније откриће средњовековне археологије код нас у протеклих неколико деценија.

„Реч је о средњовековној цркви која је дугачка 27, а широка 14 метара, украшена живописом великих мајстора, што је чини једном од највећих у том добу. Не постоји никакав писани траг о тој цркви што наше откриће чини још вреднијим”, казао је Милојевић.

Он је додао да тимом археолога на локалитету Дворине у срцу Шумадије руководи Дејан Радичевић са Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду.

Милојевић каже да су на локалитету пронађени фрагменти у шуту са светитељским ликовима.

„То нас наводи на претпоставку да је задужбина оваквих димензија, могла бити само владарска и да је припадала Немањићима. Такође претпостављамо да је цркву подигао цар Душан, средином 14. века у доба највећег процвата своје владавине”, казао је Миливојевић.

За њега нема дилеме да је богато становништво живело у средњем веку на локалитету које истражује.

„О томе сведоче масивни надгробни споменици. Наставићемо истраживање целог локалитета и верујем да ћемо наићи на још нека узбудљива сведочанства о начину живота у средњем веку у Шумадији” казао је Миливојевић.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Што се мучите да истражујете, кад ће ускоро ту да никне депонија, ветропарк или сл., а ако не, онда ће случајно да се истоваре три камиона-мешалице бетона. Кад смо могли да потопимо манастир Грачаницу Ваљевску, шта ће нам историја? Саградићемо друге, боље и старије цркве и манастире.

    8
    1

Оставите коментар