Биста краља Петра стигла у Сремску Митровицу

Постављање бисте очекује се у пролеће идуће године, чиме се испуњава жеља митровачких Солунаца-добровољаца и комита и чини спомен на велике дане 

Биста краља Петра (Фото: Петрових 800)

Након нешто више од месец дана ливења, биста краља Петра I Карађорђевића стигла је протеклог уторка у Сремску Митровицу. Ливена је у једној од наших најбољих ливница „Кузмановић“ у Смедереву у бронзи, вредност радова је 470.000 динара, а донели су је потписник ових редова и један од „Петрових 800“ Милан Гајевац. Бисту је, захваљујући помоћи академика Матије Бећковића поклонила српска вајарка Дринка Радовановић. Први пут биста је израђена почетком деведесетих година и постављена на Опленац, испред куће Краља Петра.

Изузетно ми је драго то што млади људи показују велику жељу и јаку вољу да поставе бисту Краљу Петру у Сремској Митровици. Био је то истински народни краљ који, због свега што је урадио, са пуним правом носи титулу „Ослободилац“. Међутим, о томе какав је Краљ Петар заиста био најбоље сведочи чињеница да је био и остао „Чика Пера“. У томе можете пронаћи довољно топлине која и данас, када нам је топлина преко потребна, греје наша срца и крепи наше душе. То је Краљ који је ујединио Србију, Црну Гору и Војводину, ослободио Стару Србију и Македонију, Краљ који је пешке прешао Албанију и у чијим редовима су се борили и Сремци-добровољци. Он је учинио дело које надилази време, а ја се надам да ће и сви они који у акцији учествују и они који су је покренули заједно са својим Краљем надживети своје време, рекла нам је Дринка Радовановић приликом сусрета у њеном атељеу у Крушедолској улици у Београду.

Значајно је споменути да су бисту као успешну оценили чланови стручне комисије коју су чинили академик Мића Поповић, сликар, као председник, те чланови др Драгољуб Живојиновић, проф. др Миодраг Јовановић, проф. Миодраг Живковић, вајар и академик Иван Антић.

Краљ Петар и Матија Бећковић (Фото: Петрових 800)

До сада се у акцију „Петрових 800“ укључило неколико стотина људи из Срема, Србије, широм српског етничког простора и емиграције, па тако и не чуди што је новац за ливење прикупљен за свега четири месеца. На тај начин показало се да је пројекција Одбора за подизање споменика, по којој је неопходно месечно прикупљати између 70 и 100.000 динара била исправна. Акција се наставља и даље, тренутно се прикупљају средства за израду постамента, а до постављења на централном митровачком тргу, биста би се могла наћи изложена и у холу Градске куће.

Подсетимо још једном на податак да је иницијатива за постављање споменика Краљу Петру у Сремској Митровици покренута непосредно по окончању Првог светског рата, али да су прикупљена средства усмерена у градњу Митровачке гимназије која је, поневши и Краљево име, постала јединствени и вероватно највећи споменик који је „Чика Пера“ добио на простору читаве Краљевине. Од почетка Другог светског рата до данас, Гимназија је мењала своје име, тако да је Краљ Петар остао без свог споменика.

Ливењем бисте, градњом постамента и откривањем споменика, што иницијатори акције Стево и Миљан Лапчевић и чланови Одбора Предраг Меденица, Драган Божић и Борислав Андрић очекују да ће се догодити на пролеће наредне године, испуњава се жеља митровачких Солунаца-добровољаца и комита и чини спомен на велике дане који су свим народима Срема донели слободу и јединство.

За све што се са слободом и јединством потом десило, Краљ Петар је најмање одговоран.

Стево Лапчевић

Опрема: Стање ствари

(Јунаци.нет, 26. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар