Генерал Бен Хоџис: Могући притисци Кремља на Србију због куповине оружја из Кине

Хоџис сматра да би Запад би требало да се такмичи са Кином, нудећи Србији боље могућности

Генерал Бен Хоџис (Извор: Факти)

Србија сигурно има суверено право да купује оружје од Кине или од кога год жели, али Влада Србије мора да одлучи како да избегне замену једне зависности – од Кремља, другом зависношћу – од Комунистичке партије Кине, оценио је генерал у пензији Фредерик Бен Хоџис, некадашњи командант копнених снага САД у Европи.

Он је у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ), осврћући се на то што је Србија недавно купила шест кинеских беспилотних летелица, и одговарајући на питање које су могуће последице куповине оружја из Кине за Војску Србије, рекао да пословање са Кином обично укључује, како је рекао, „неке негативне исходе”, наводећи „трансфер или крађу технологија, инфузију кинеске радне снаге на уштрб запошљавања радне снаге домаћина и изузетно неповољне споразуми о отплати кинеских дугова”.

Хоџис сматра да би Запад би требало да се такмичи са Кином, нудећи Србији боље могућности.

Војска Србије користи кинеске беспилотне летелице ЦХ-92А (Фото: Министарство одбране)

Он је изразио наду да ће Влада Србије учинити оно што је најбоље за младе људе Србије, како би им омогућила најбоље и најперспективније споразуме од којих ће имати користи у будућности.

„Србија 2020. није Србија из 1999. године. Верујем да већина Срба тражи даљу интеграцију са Западом и да већина младих жели могућности за боље приходе, образовање и здравствену заштиту”, истакао је Хоџис.

На питање каква би могла бити реакција Москве на то што Србија купује кинеско оружје, Хоџис је одговорио да не би био изненађен упозорењима Кремља, нити тиме да врши притисак на Владу Србије.

Хоџис је од 2014. до 2017. године командовао копненим снагама САД у Европи, а сада је сарадник вашингтонског невладиног Центра за анализу европске политике (ЦЕПА), преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар