САД: Србија би требало да буде свесна ризика куповине оружја од Кине

Амбасада САД истиче и да би свака земља „требало да може да има поверења да набавка опреме неће угрозити њену националну безбедност

Кинески противваздухопловни систем (Фото: Политика)

Слажемо се да је набавка војне и одбрамбене технике суверена одлука сваке земље. Па ипак, владе би требало да су свесне краткорочних и дугорочних ризика и цене коју повлачи пословање са кинеским компанијама, наводи се писаној изјави Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) за Радио Слободна Европа (РСЕ), поводом тога што је Србија од Кине купила нову генерацију ракета средњег домета земља ваздух навођених радаром, ракетни систем противваздушне одбране ФК-3.

Амбасада САД истиче и да би свака земља „требало да може да има поверења да набавка опреме неће угрозити њену националну безбедност као ни њен економски суверенитет“, али да тог поверења не може да буде „ако су продавци војне и одбрамбене опреме зависни од ауторитарне власти каква је у Народној Републици Кини“.

Из Амбасаде САД наводе и како Србији „саветују да ради на потпунијем усклађивању са Заједничком безбедносном и одбрамбеном политиком ЕУ“.

„Избор снабдевача би требало да одражава декларисани циљ Србије да се што више интегрише са Европом. Има и других продаваца који не зависе од ауторитарних режима, а нуде опрему не само способну да задовољи одбрамбене потребе Србије већ и упоредиву по квалитету и цени“, закључује се у изјави Амбасаде САД за РСЕ.

Фото: РТС

Куповина ракетног одбрамбеног система ФК-3 је уврштена у годишњи извештај државне компаније Југоимпорт СДПР, који је приложен прошле недеље Агенцији за привредне регистре Србије.

У овом документу, Југоимпорт СДПР наводи да је реализовао 163 споразума о увозу из 31 земље у вредности од 620.3 милиона долара у 2019. години. У то спада и набавка дронова из Кине и прва позната куповина у Европи система ФК-3.

„Највећи део увоза се односи на модернизацију авиона МИГ-29, набавку система дронова и система противваздушне одбране ФК-3“, наводи се у овом извештају о коме је 2. августа први известио специјализовани портал Балканска безбедносна мрежа.

Званичници у Србији до данас нису одговорили на упите Радија Слободна Европа (РСЕ) о набавци оружја из Кине нити по којој је цени уговорен. Одговор нисмо добили ни из Министарства одбране нити из државног предузећа у систему наменске индустрије Србије – Југоимпорт СДПР.

Опрема: Стање ствари

(РСЕ/Нова економија, 10. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар