АП: Наоружавање Србије кинеским оружјем забрињава њене суседе, али не и НАТО

Агенција преноси изјаву председника Србије Александра Вучића да Београд разматра куповину модерног кинеског система за противваздушну одбрану

Александар Вучић (Фото: Дарко Војиновић/АП)

Руско и кинеско наоружавање српске војске, као и све већи политички и економски утицај те две земље у Србији, на Западу и међу њеним суседима посматра се са нелагодом, пише америчка агенција Асошијетед прес.

У тексту поводом најаве да Београд разматра куповину кинеског ракетног система противваздушне одбране ФК-3, АП наводи да је Србија, „која војску јача углавном руским авионима и оклопним возилима, прошлог месеца добила шест кинеских дронова ЦХ-92А“. То ју је учинило првом европском земљом са кинеским беспилотним летелицама, додаје агенција.

АП наводи да на Балкану расту тензије и подсећа да је регион 90-их година био погођен разарајућим грађанским ратом и да је НАТО „интервенисао 1999. године у Србији да заустави крвав обрачун Срба са албанским сепаратистима на Косову“.

Србија, која формално тежи чланству у ЕУ, прогласила је војну неутралност 2006. године и придружила се програму НАТО Партнерство за мир, подсећа АП и додаје да је српско „популистичко вођство против чланства у западној војној алијанси иако је већина суседа Србије у НАТО“.

Кинески противваздухопловни систем (Фото: Политика)

Агенција преноси данашњу изјаву председника Србије Александра Вучића да Београд разматра куповину модерног кинеског система за противваздушну одбрану ФК-3 и да још није купио то оружје.

У тексту се подсећа да је Амбасада САД у Београду јуче упозорила Србију да треба да буде свесна ризика који носи куповина оружја од кинеских компанија и оценила да избор снабдевача треба да одражава декларисани циљ Србије да се интегрише са Европском унијом.

Амбасада је навела да је „набавка војне и одбрамбене технике суверена одлука“ сваке земље, али да би „владе требало да буду свесне краткорочних и дугорочних ризика и цене коју повлачи пословање с кинеским компанијама“, додаје АП.

Агенција наводи да је Вучић, реагујући на саопштење Амбасаде САД, рекао да „неко увек има нешто против“ када Србија „одлучи да купи нешто“ и навео да систем ФК-3 није на списку за санкције надлежног америчког министарства.

Неименовани званичник НАТО рекао је поводом наоружавања Србије кинеским системом ФК-3 да Београд „има право да слободно изабере своје политичке и безбедносне аранжмане“, наводи АП.

„НАТО и Србија су блиски партнери и ми смо посвећени јачању партнерства са Србијом, уз пуно поштовање њене политике неутралности“, казао је званичник НАТО.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 11. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар