У Подгорици отворена књижара српских издавача „Свети Сава“

Из Српског националног савјета очекују да ће књижара одиграти значајну улогу на очувању културног и језичког идентитета српског народа у Црној Гори

Фото: Митрополија црногорско-приморска

У организацији Српског националног савјета и Српског информативно-културног клуба „Свети Сава“ у центру Подгорице, у Херцеговачкој улици, синоћ је освештана и отворена књижара српских издавача „Свети Сава“, која поред књига Књижевне задруге Српског народног вијећа представља најзначајнија и најновија издања Матице српске из Новог Сада, Српске књижевне задруге из Београда и „Просвјете“ из Републике Српске. Просторије књижаре освештао је парох подгорички протојереј-ставрофор Драган Станишић, а књижару је отворио књижевник Будимир Дубак, уредник Књижевне задруге Српског народног вијећа.

„Култура једног народа почиње књигом. Слово је на почетку, не само људске словесности, већ и самог стварања свијета. Како у „Светом јеванђељу по Јовану“ пише: У почетку бјеше ријеч и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч. На почетку српске књижевности и културе бјеше Свети Сава, родоначелник Српске цркве, чију 800. годишњицу стицања аутокефалности славимо ове године“, казао је Дубак.

Он је истакао да у знаку тог великог јубилеја Српски национални савјет Црне Горе и Српски информативно-културни центар Свети Сава отварају прву књижару српских издавача, која носи име Светога Саве.

„Досљедно спроводећи у дјело завјетне идеје најзнаменитијих Срба посвећени смо развијању духовног и културног интегрализма, који подразумијева свијест о цјелини и јединству српског народа, ма гдје он живио. Нарочито је то насушна потреба нас у Црној Гори, гдје је српски народ изложен невиђеном прогону, који се огледа у дискриминацијама свих врста“, поручио је Дубак.

Из СНС кажу да очекују да ће књижара, у години уочи пописа становништва, одиграти значајну улогу на очувању културног и језичког идентитета српског народа у Црној Гори.

На крају свечаности, предсједник Српског националног савјета и Књижевне задруге др Момчило Вуксановић уручио је плакете овогодишњим добитницима награда Књижевне задруге СНВ и то за најбољу књигу прозе, поезије и књигу младог ставараоца.

Награде су додијељене проф. др Саву Марковићу за књигу „Казна бешчашћа у упоредној и црногорској правној традицији“, Жаклини Багаш за књигу поезије „Тишине“, и Василиси Илинчић за књигу „Пучина“, а састоји се од бесплатне штампе рукописа и промоције дјела.

Опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 15. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар