Грчка: Поново постављене лежаљке покрај „Плаве гробнице” на острву Видо

На релативно малом простору постављене су бесплатне лежаљке и сунцобрани, што је у грчким медијима изазвало негативне коментаре

Поглед на море са суседног Крфа (Фото: Филип Сингер/ЕПА)

Острво Видо, где се налази маузолеј у којем су сахрањена 2.764 позната и непозната српска војника и где је током Првог светског рата била и болница у којој су се лечили српски рањеници који су прешли Албанију, поново је добило – плажу.

Један од првих потеза општинског саветника Спироса Нерациса, који је у оквиру Организације за опоравак Вида преузео одговорност да брине о опоравку острва, било је уређење плаже на задњем делу острва. На релативно малом простору постављене су бесплатне лежаљке и сунцобрани, што је у грчким медијима изазвало негативне коментаре. Локални портал „Енимероси” подсећа да је на Виду прошле године постављен мањи ресторан и уз њега и неколико лежаљки, које су, међутим, биле уклоњене недуго после интервенције Удружења грађана за заштиту Вида и састанка са градоначелником Kрфа Kостасом Николузисом.

Иначе, оваква ситуација се понавља готово сваке године и, после интервенције тог удружења или амбасаде Србије, лежаљке се уклоне јер је реч о врло малом простору, који се не може назвати правом плажом.

Уређење Вида дуго се планирало, зуб времена нагризао је постојеће објекте, а рад волонтера одавно је постао недовољан. У јуну ове године чланови новоформиране организације за опоравак Вида донели су одлуку да се коначно почне са опсежним радовима који ће обухватити његово потпуно уређење, укључујући поправку урушених кровова, мањих путева, целокупног система снабдевања енергијом…

Према писању локалног портала, целокупна грађевинска техника је средином јуна пребачена на острво и све расположиве општинске службе Kрфа, од чистоће преко ватрогасаца и инжењера до волонтера, приступиле су рашчишћавању камења и срушеног дрвећа, поправци локалних путића и оног главног који води према српском маузолеју. У пројекат је од почетка било укључено и уређење пролаза који води ка омањој плажи на задњем делу острва. Са радовима се журило како би острво било уређено до почетка туристичке сезоне. Када је све завршено, укључујући и плажу, Спирос Нерацис је организовао и „шатл” бродску линију, односно активирао је бродић „Мејден”, којим се током целог дана за десетак минута са Kрфа стиже до Вида.

Још ће се видети каква ће бити судбина тих неколико постављених лежаљки и сунцобрана. Туриста и намерника нема ни на Kрфу ни на Виду. Можда ће таласи, умивајући плажу, збрисати и један непромишљени потез лишен сваког пијетета.

Општински саветник изгледа да не зна колико су јаке грчко-српске везе на острву, шта значи спомен-плоча у месту Гувија на Kрфу, која је подигнута у знак сећања на искрцавање српске војске на острво после преласка Албаније. Можда не зна ни да су Грци 50 година након страдања српских војника који су сахрањени у „Плавој гробници” забрањивали сваки риболов на делу Јонског мора где су у воду спуштена тела српских ратника. Или није чуо причу о грчком сељаку који је своју земљу дао да се на њој сахране борци Дринске дивизије и никад је више, ни када су посмртни остаци пребачени у маузолеј, из поштовања није заорао.

Јасмина Павловић-Стаменић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар