Војислав М. Станојчић: Србин „отвореног срца“ или Пренемагање на СДСС начин

Шта би још српске политичаре у Хрватској могло да очекује пошто се појаве на прослави „Олује“?

Фото: Ж. Јовановић

Пре десетак дана у нашим медијима појавиле су се вести о могућем присуствовању политичара Срба из Хрватске прослави двадесет пете годишњице победе хрватске војске уз логистичку подршку америчких официра над голоруким народом Српске крајине и протеривања око 250.000 становника Хрватске са њихових вековних огњишта, а што се, уз велику параду слави сваког петог августа у Книну.

Ову операцију, названу Олуја, Међународни кривични суд за бившу Југославију, у својој првостепеној пресуди хрватским генералима Готовини и Маркачу, оценио је као „удружени злочиначки подухват у циљу трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са територије бивше Републике српске крајине у Хрватској, док су другостепеној пресуди генерали и државни врх Хрватске на волшебан начин ослобођени оптужбе за злочиначко удруживање, па је испало да су „Олују“ смислили и извели на своју руку неки непознати починиоци.

Узнемирење српске јавности изазвао је најпре дугогодишњи председник СДСС-а, др Милорад Пуповац, који се пожалио како се странка налази пред великом дилемом. Није нимало лако донети одлуку о одласку у Книн, да се још размишља, има много разлога и за једну или другу одлуку.

Муку је мучио и Борис Милошевић, члан СДСС-а и потпредседник у Влади Хрватске. И он је помињао озбиљне разлоге и за одлазак на параду и за изостанак са ње, узгред напомињући како он има добар желудац, који може много да поднесе ако је то у интересу преосталих Срба у Хрватској и да ће – ако оде у Книн – отићи тамо „отвореног срца“.

Борис Милошевић (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Грађани Србије који боље памте сетиће се како је дилему сличну овогодишњој председник СДСС-а имао и пре 12 година, када је требало да посланици српске националности заједно са својим саборским колегиницама и колегама признају независност Косова. Др Пуповац је и тада водио велику борбу у души, претио да ће се Срби – у случају да се то одлучи – повући из Владе. Међутим, када је Хрватски сабор, међу првим државама на свету признао државу у Приштини, потпредседник Владе Слободан Узелац се није повукао, већ је на том положају остао још три године. А др Пуповац, нимало збуњен одлуком Хрватског сабора, заборавио је претњу о напуштању Владе оцењујући да она не би била у интересу српског народа у Хрватској.

Упоредо са овим „великим дилемама“ и колебањима око доношења тешке одлуке СДСС-а, у Србији су се чули гласови запрепашћења, неверице и осуде и саме помисли да ће се неки српски званичник појавити на паради у Книну да својим присуством увелича сјај победе хрватске војске над својим држављанима.

Сем обичних грађана који су у својим коментарима оштро осудили ову скривену а ипак видљиву намеру српских политичара у Хрватској, оштро су протестовали Ивица Дачић и представници Срба избеглих из Хрватске. Огласио се и Александар Вучић, који је изјавио да му се не свиђа идеја да Срби у учествују у прослави Олује, акције етничког чишћења, али да ће покушати да схвати одлуку СДСС-а.

Парастос Србима страдалим у „Олуји“ 2019. (Фото: Betaphoto/Milos Miskov/DS)

На то је Јадранка Косор, бивша председница хрватске Владе, затражила од Бориса Милошевића да пре него што оде у Книн осуди Вучићеву изјаву о етничком чишћењу. Шта би још српске политичаре у Хрватској могло да очекује пошто се појаве на прослави „Олује“? Вероватно учествовање у доношењу резолуција о великосрпској агресији на Хрватску и геноцидним дејствима Југословенске армије, о радном логору Јасеновац…

Ко се једном са ђаволом у коло ухвати, тешко ће се из њега извући.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Povodom odlaska Borisa Milosevica u Knin, postoje razlicita misljenja.
  Evo na pr stava clanova INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA :

  Većina tabloida (Večernje novosti, Informer, Kurir) i dnevni list Politika na naslovnim stranama u subotu 1. avgusta sihronizovano su pokrenuli negativnu kampanju protiv Borisa Miloševića zbog najave njegovog prisustva na zvaničnom obeležavanju godišnjice operacije “Oluja”.

  Tabloidi i nacionalistički političari, izbegli su da na naslovne strane istaknu da će predsednik Hrvatske Zoran Milanović i drugi potpredsednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved učestvovati u komemoraciji srpskih civilnih žrtava Oluje u Gruborima, nekoliko dana kasnije.

  HRVATSKE I SRPSKE ZVANICNE ISTINE o Oluji su različite i isključive.
  25 godina kasnije, DVE NACIONALNE ISTINE su propagandnim mašinerijama jačale, na način i sa ciljem da učine nemogućim suživot i saradnju dva naroda. Hrvatska istina kaže da je ovom akcijom legitimno oslobođen okupirani deo teritorije Hrvatske, koja je međunarodno priznata država. Srpska istina kaže da je Oluja operacija etničkog čišćenja, usled koje je 200.000 građana srpske nacionalnosti izbeglo iz Hrvatske, a stotine civila izgubilo život.

  Svaki napor da se pronađe razumevanje između dve zvanične istine, koje međusobno nisu isključive, već su obe istinite u osnovi, može doprineti utvrđivanju istine o civilnim žrtvama rata, i sudbinama nestalih osoba, i zbog toga nosi veliku važnost. Takođe doprinosi izgradnji razumevanja među narodima, koje je osnova za izgradnju trajnog mira.

  Učešće na dvema zvaničnim obeležavanjima i komemoracijama hrvatskih i srpskih političara je važan korak ka međusobnom poštovanju i razumevanju. To je u najvišem interesu srpske manjine u Hrvatskoj.

  Ceo clanak iNICIJATIVE MLADIH :

  https://www.yihr.rs/bhs/tabloidni-naslovi-protiv-borisa-milosevica-izraz-slabosti-i-sramote-srpskog-nacionalizma/

 2. @ Deda Djole
  Svaki napor da se pronađe razumevanje između dve zvanične istine, koje međusobno nisu isključive, već su obe istinite u osnovi, može doprineti utvrđivanju istine ……………..
  ++++
  Ово су “ истине “ које ти deda, који не зна за срамоту, преносиш овде на СС.
  А ствар је у суштини веома проста.
  Та индивидуа, иде да ода почаст и своме рођеном оцу. https://www.nacional.hr/boris-milosevic-otac-mi-je-bio-u-hv-majka-mu-je-ubijena-poslije-oluje-odbacimo-mrznju-i-rat/
  Који је то као припадник оружаних снага ndh и заслужио.
  Званично !

 3. Војислав Станојчић овде каже да су Ивица Дачић и Александар Вучић осудили присуство Бориса Милошевића на прослави у Книну.

  Ето прилике да се запитамо : шта данашња српска власт чини да помогне Србима у Хрватској ?
  Мој одговор је : НИШТА.
  Ни српска ни хрватска власт не чине ништа да реше нагомилане проблеме : друштвене, политичке, економске, имовинске . . . нестале особе, пасоше, личне карте, изводе из матичних књига, изводе из катастра . . . све оно што је заиста важно људима који су избегли из ХР или се вратили да живе у ХР.

  ССДС представља Србе у ХР. Да би могла да штити њихова права, ССДС учествује у власти. Као учесник власти, потребно је да присуствује званичним сусретима, па и сусрету у Книну, којим ХР слави “ослобађање окупираног дела Хрватске”. Борису Милошевићу није било лако, али је учинио први корак у нади да ће га учинити и супротна страна.

  Као учесник власти, ССДС ће се успешније борити против срамних појава као што су забрана ћирилице, толерисање поздрава “за дом спремни”, националистичка дивљања навијача и економско запостављање области у којима живе Срби.

  Ево и реакције “Покрета слободних грађана” :

  https://www.danas.rs/politika/psg-nedopustiva-hajka-sns-i-sps-na-predstavnike-srba-u-hrvatskoj/

Оставите коментар