Покрет за одбрану КиМ: Хотијева изјава да настављају кампању за чланство још једна опомена

Покрет од председника Србије ЗАХТЕВА да се сви послови везани за преговоре са Приштином под хитно врате у институционални оквир

Авдулах Хоти: Нема суспензије лобирања за признање Косова

БЕОГРАД, КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да тзв. Косово неће прекинути кампању за чланство у међународним организацијама, чиме је Приштина ударила нови шамар међународним напорима за обнову дијалога.

Управо обустављање те кампање било је, наиме, предуслов за наставак дијалога, на који се Приштина обавезала и САД и Бриселу и Београду.

Авдулах Хоти (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Шта Србија сада може да уради, какав ће бити њен одговор на целу ову ситуацију и да ли делегација Београда и даље очекује наставак разговора, како је то синоћ најављено из Брисела?

На то питање у Канцеларији за Косово и Метохију за Танјуг су незванично рекли да ће став о новонасталој ситуацији, коју виде као удар на саме темеље дијалога, саопштити председник Александар Вучић.

Став Београда по питању наставка дијалога и потребе за дијалогом одувек је јасан, а аналитичари су пред овај наставак дијалога указивали да Брисел, упркос чврстим намерама да оживи процес, не може много да учини, а да Београд у Брисел одлази са добром вољом, да покаже да није крива за пропаст дијалога.

Кад је реч о конструктивности косовске стране, дакле, ствари су увек исте.

Хоти је овом најновијом изјавом само још једном потврдио неискреност и непредвидљивост Приштине.

Хотијев претходник Аљбин Курти показао је непоштовање према иницијативи САД и Ричарда Гренела, а сад је Хоти то показао према Европској унији.

Управо је Гренел својевремено, половином јуна објавио на Твитеру да је добио уверавања од влада Косова да ће привремено зауставити кампању повлачења признања, односно захтева за чланство у међународним организацијама, како би се 27. јуна састали у Белој кући.

Хоти је сада, после два састанка у Бриселу, рекао да лобирање за признање тзв. Косова Приштина није суспендовала.

За њега је, како је додао, платформа за дијалог устав тзв. Косова, а једино што жели је – признавање Косова.

„Нема суспензије наших активности, договорили смо се са нашим партнерима да се на нашем чланству у међународним организацијама ради заједно са њима, заједно са нашим међународним партнерима. То је истина“, рекао је Хоти у скупштини у Приштини.

Како преноси „Коха диторе“, Хоти је додао да су заменици министара, његови заменици и саветници „због тога били у Бриселу са њим“.

„Координирам са председником и скупштином у процесу дијалога. Скупштина сте ви посланици, ако кажете ја ћу одустати од дијалога. Дајте предлог за платформу о томе како се понашати у дијалогу, ја ћу поштовати ту платформу, за мене је устав платформа, ништа друго“, рекао је Хоти, пренело је Косово онлајн.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТВ, 25. 7. 2020)

Саопштење Покрета за одбрану Косова и Метохије поводом изјаве Авдулаха Хотија

Изјава Авдулаха Хотија да органи лажне државе косовско-метохијских Албанаца неће прекинути кампању за чланство у међународним организацијама још једна је у низу опомена како се ванинституционалним деловањем и грубим урушавањем правног поретка Републике Србије и погоршава положај државе на међународној сцени и нарушава њена преговарачка позиција. Пре само неколико недеља, председник Републике Србије обавестио је јавност о „постигнутом договору“ према којем у наредном периоду Албанци неће лобирати нити аплицирати за чланство „Косова“ у међународним организацијама, а да истовремено Република Србија прекида послове везане за повлачење признања и спречавање учлањивања лажне државе у различитe организацијe. Треба ли наглашавати да су такви самовољни и противуставни договори „на равној нози“ представника једне државе која брани своје изворне државне функције с представницима управо оних елемената који нападају њено државно биће већ само по себи још један облик фактичког признавања илегалних структура из Приштине?

Подсећамо да је по истом обрасцу спроведен у дело тзв. „Бриселски споразум“, па је српска страна експресно испоручила све захтевано, не постављајући превише питања и не размишљајући да би се чак и у таквим околностима на одређени начин могла чувати национални и државни интереси, док албанска страна до данас није испунила једну једину ствар на коју се обавезала – формирање тзв. Заједнице српских општина. Имајући то у виду, изражавамо сумњу и бојазан да се нешто слично може по ко зна који пут поновити, те да најављено заустављање свих иницијатива и активности званичног Београда неће пратити истоветна мера на страни косовскометохијских Албанаца.

Такође, сматрамо да оваква неповољна решења, с негативним исходима по српске интересе, имају своје извориште у самовољном и незаконитом деловању једног човека, председника Републике Србије, који је одавно заборавио не само на овлашћења које има и процедуре по којима би се морала утврдити преговарачка платформа, већ и на полагање рачуна за учињено и неучињено у форми и на начин како је то дефинисано Уставом и законима наше земље.

Због тога, Покрет за одбрану Косова и Метохије од председника Републике Србије ЗАХТЕВА да се сви послови везани за било какве преговоре са представницима међународних организација, других држава или привремених самоуправних органа у Приштини под хитно врате у институционални оквир, да се одвијају у складу са Уставом и законима Републике Србије и не подлежу било каквим импровизацијама и произвољним тумачењима. У супротном, сматраћемо то још једним доказом наших старих и нажалост много пута потврђених сумњи у родољубивост и часност намера његовог учешћа у тражењу решења косовско-метохијског питања, које је у јавности одавно препознато као велеиздајничко.

Београд, 25. јул 2020.
Председништво Покрета

Прочитајте још

После изласка Марка Јакшића и Драгане Трифковић из Покрета за одбрану Косова и Метохије, у њему је остало 75 оснивача. Подсећамо на њихова имена (по азбучном реду):

 1. Предраг Адамовић, удружење Баштионик, Бањалука
 2. Проф. др Слободан Антонић
 3. Епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије
 4. архимандрит Андреј Јовичић, настојатељ манастира Светог Стефана у Сланцима
 5. Данило Баста, академик САНУ
 6. Данило Бећковић, редитељ
 7. Матија Бећковић, академик САНУ
 8. Проф. др Милан Брдар
 9. Проф. др Синиша Боровић, генерал
 10. Проф. др Слободан Владушић
 11. Проф. др Игор Вуковић
 12. Маринко Вучинић, публициста
 13. Миљан ГлишићСнага народа
 14. Драган Давидовић, историчар, Бањалука
 15. Немања Девић, историчар
 16. Божидар Делић, генерал
 17. Јован Делић, академик САНУ
 18. Проф. др Сунчица Денић
 19. Др Владимир Димитријевић
 20. Феђа ДимовићБеоградски синдикат
 21. Проф. др Александар Ђикић
 22. Никола Н. Живковић, публициста
 23. Миодраг ЗарковићСрбин инфо
 24. Игор Ивановић, публициста
 25. Др Слободан Јанковић
 26. Доц. др Јован Јањић
 27. Проф. др Александар Јовановић
 28. Проф. др Бојан Јовановић
 29. Живадин Јовановић, министар спољњих послова СРЈ
 30. Весна Капор, писац
 31. Стеван Кењић
 32. Проф. др Зоран Кинђић
 33. Проф. др Микоња Кнежевић
 34. Проф. др Милош Ковић
 35. Проф. др Часлав Копривица
 36. Бранко Крга, генерал
 37. Доц. др Душан Крцуновић
 38. Александар ЛазићСтање ствари
 39. Проф. др Милан Лекић
 40. Проф. др Александар Липковски
 41. Проф. др Мило Ломпар
 42. Михаило Меденица, писац
 43. Проф. др Александар Милановић
 44. Никола Милованчев, публициста и историчар
 45. Милош Милојевић, историчар
 46. Проф. др Софија Милорадовић
 47. Проф. др Дејан Мировић
 48. Мирослав Цера Михаиловић, песник
 49. Звонко Михајловић, некадашњи председник општине Штрпце
 50. Проф. др Радивоје Младеновић
 51. Проф. др Милош Недељковић
 52. Бранимир Нешић, издавач
 53. Рајко Петров Ного, песник
 54. Проф. др Слободан Орлић
 55. Часлав Оцић, академик САНУ
 56. Проф. др Валентина Питулић
 57. Проф. др Јован Попов
 58. Проф. др Александар Поповић
 59. Др Драгана Дракулић Пријма
 60. Др Душан Пророковић
 61. Др Радован Радиновић, генерал
 62. Проф. др Митра Рељић
 63. Проф. др Бранислав Ристивојевић
 64. Славиша Ристић, Народни покрет Отаџбина
 65. Проф. др Слободан Самарџић
 66. Др Рада Стијовић
 67. Милосав Тешић, академик САНУ
 68. Проф. др Александар Ћорац
 69. Драган Хамовић, писац
 70. Проф. др Ђорђе Чантрак
 71. Доц. др Душко Челић
 72. Проф. др Зоран Чворовић
 73. Проф. др Богољуб Шијаковић
 74. Никола ШијанХелмкаст
 75. Проф. др Срђан Шљукић

У Председништво Покрета изабрани су проф. др Слободан Самарџић, проф. др Богољуб Шијаковић, проф. др Мило Ломпар, проф. др Милош Ковић и проф. др Часлав Копривица. За Заступника Покрета изабран је професор Милош Ковић. Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Dok Albanci rade, naši daju saopštenja.

 2. Изгледа су их Драгана и Марко мало продрмали, надам се не само тренутно.

Оставите коментар