Брисел: Дијалог Београд-Приштина на два паралелна колосека

Један „колосек” био би посвећен коначној примени свих потписаних споразума, а други колосек представља рад на споразуму о свеобухватној нормализацији

Фото: GettyImages

У Бриселу ће бити одржан састанак председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија, уз посредовање ЕУ, као први корак у обновљеном процесу, који, како Танјуг сазнаје, ЕУ намерава да „интензивира” од септембра и да га води „на два паралелна колосека”.

Један „колосек” био би посвећен финализацији и коначној примени свих оних споразума који су до сада потписани, а нису заживели или нису у потпуности имплементирани.

Други колосек је рад на споразуму о свеобухватној нормализацији.

Из ЕУ поручују да су за наставак дијалога обављене темељне припреме, договорене теме, добијена подршка земаља чланица, и, можда, кажу, и најважније – показана политичка воља и посвећеност лидера у Београду и Приштини.

Уз такву посвећеност, може се говорити о месецима, а не годинама када је реч о финализацији процеса, уверени су у Бриселу.

ЕУ преговарачи, дакле, најављују ”динамичан процес” преговора, који би требало да се интензивира одмах после летње паузе, у првој недељи септембра.

У ЕУ не желе да откривају које су то конкретно договорене теме око којих ће се разговарати у наставку дијалога.

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће бити реч о несталима и расељенима, те о имовини, односно регулисању економских односа.

Из изјава премијера Косова Авдулаха Хотија могло се чути да ће косовски Албанци на то ставити и ратну одштету, враћање катастарске документације и, неизбежно, признање косовске независности.

Током преговора који су довели до првог Бриселског споразума, потписаног 2013. године, питања имовине је остављено за тзв Бриселски споразум 2, до кога никада није дошло.

Танјугу је у дипломатским изворима у Бриселу речено да се та питања односе на електропривреду, руднике и све оно што је изграђено и плаћано на територији покрајине КиМ из републичког буџета до 2008. године.

Сутрашњи састанак, иначе, у Бриселу виде као важан и први корак у обновљеном процесу дијалога, који би, према очекивањима ЕУ, у наредним месецима требало да резултира коначним, свеобухватним правно обавезујућим споразумом о нормализацији односа.

Према информацијама Танјуга, у ЕУ, пред наставак преговора, инсистирају на три поруке.

Прва је да тај процес мора да буде „изнад домаће политике”, а друга и трећа су да обе стране треба да припреме позицију за преговоре, али и своју јавност за споразум.

У ЕУ наглашавају да посао неће бити лак и да без политичке воље обе стране неће бити ни споразума.

Закључује се да је Србија у позицији да много тога постигне у наредном периоду, а да зна, како се то наводи у Бриселу, шта је за то потребно да се уради.

У Бриселу наводе да никоме неће „завртати руке”, нити лимитирати могуће елементе решења.

На њима је, како кажу, да управљају процесом који води ка ЕУ будућности, а те будућности неће бити, поручују, ни за Београд, ни за Приштину без споразума о свеобухватној нормализацији који ће договорити две стране, а подржати ЕУ и регион.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану КиМ, 15. 7. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s