Данас: Ућуткати Григорија

Са Григоријем им не иде баш лако, тврд је орах, довољно је храбар да каже шта мисли, а познато је колики „углед“ у његовим очима ужива председник Србије, стоји у коментару листа Данас

Владика Григорије (Фото: Милица Вучковић)

Хајка којом је данима изложен епископ диселдорфски и целе Немачке, владика Григорије, не да не посустаје већ добија све бруталније размере.

Гостујући на Пинку, председник Србије Александар Вучић назвао га је „тајкуном у мантији“ који шаље „мафијашке поруке“.

Тиме је „појаснио“ због чега је заменик градоначелника Београда Горан Весић покренуо кривични поступак против владике, оптуживши га да је убица, криминалац и уживалац наркотика.

Да ова власт не преза од клевета, лажи, спиновања и подметања свих врста када је реч о њеним критичарима, потпуно је јасно.

Као и да иза свега што је изговорио Весић стоји лично председник, у покушају дискредитације једног од најуваженијих епископа Српске православне цркве.

Није ни први пут да је владика Григорије у немилости таблоида који „брзином муње“ шире режимску пропаганду не би ли оцрнили угледног владику.

Поставља се питање зашто баш сада. Постоје два разлога. Прво, актуелна власт не трпи критику и покушаће на све начине да ућутка оне који отворено износе своје мишљење.

Са Григоријем им не иде баш лако, тврд је орах, довољно је храбар да каже шта мисли, а познато је колики „углед“ у његовим очима ужива председник Србије.

Други разлог је што је СПЦ изнела критику на рачун свог епископа поводом неслагања око тога да ли је тренутно прече улагати новац у болнице или цркве.

Та критика изазвала је оштру реакцију јавности и једногласну подршку епископу, чији су јој ставови ближи, разумљивији и на крају хуманији од ставова званичника СПЦ.

У бројним коментарима подршке чуле су се речи, готово вапаји упућени епископу да поведе народ у актуелним протестима и да се кандидује за председника Србије.

Самим тим, Вучић га је перципирао као опасну претњу. Иако је сам Григорије више пута, па и сада, говорио да нема такву намеру и да никада не би скинуо мантију и упловио у политичке воде.

Међутим, то актуелног председника Србије није умирило.

Треба ућуткати сваког ко је претња, користећи сва опробана средства напредњачке гебелсовске пропаганде.

Оно што забрињава је да смо били сведоци шта таква пропаганда може да произведе. У одбрану свог владике стао је народ, покренувши петицију да се хајци којом је изложен мора стати на пут.

„Србија је у атмосфери линча гледала како убијају премијера Ђинђића, Србија је гледала како у атмосфери линча убијају Оливера Ивановића. Србија више нема људе за такав одстрел, и Србија неће више да буде сведок таквих атентата, и то желимо јасно да поручимо овом петицијом“, наводи се у тексту. Томе се нема шта више додати.

Редакцијски коментар 

Опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 7. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Што рече неко – само гледајте ко га хвали…

  2. Свака позиција (пропагандистичка, идеолошка, итд) коју гласнозаговара Данас заслужује велику дозу здраве скепсе (здравља не може бити сувише) ако не и подозрења.

    Самим тим и онај кога Данас “брани” (од кога!? од СПЦ!?) на себе привлачи употребу истог штита од обмане.

  3. Рашчинити јеретика,,упропастио херецеговачку епархију зидајући винарије ,хотеле ,ергеле,па сад у Немчкој јететише.Срамота ,рашшинити га што пре и Игњатија ,Максима *******,Иринеја Добријевића за почетак.

Оставите коментар