Владика Григорије: Нисам давао изјаву о градњи болница

Позив да се улаже у школе и болнице упутио сам још 2013. док сам био епископ у Херцеговини, објаснио  владика Григорије

Епископ Григорије (Фото: Дојче веле)

Владика Григорије, епископ диселдорфски и целе Немачке демантовао је данас дао изјаву након које је уследило оштро писмо из кабинета патријарха српског Иринеја.

Епископ Григорије је послао видео поруку у којој објашњава како је дошло до погрешне интерпретације његове изјаве дате пре седам година.

„Позив да се улаже у школе и болнице упутио сам још 2013. док сам био епископ у Херцеговини.

Уопште нисам давао нову изјаву на ту тему. Као што сам и те 2013. написао, то кажем и сада.

Зар бих ја могао бити против градње Храма Светог Саве или било које цркве?

Обновио сам, са народом, и изградио нових преко стотину храмова у Херцеговини. Међутим, то данас није тема. Тема је данас болест и болнице.

И на ту тему ћу рећи само – ја сам за пуне цркве здравог народа, а не празне цркве и пуне и оронуле болнице народа који се бори за живот”, поручио је владика Григорије, преноси епархија диселдорфска и немачка.

Неки медији у Србији објавили су изјаву владике Григорија из 2013. године ‘да је новац боље усмјерити у болнице, умјесто у цркве’ пласирајући је као реакцију на вест да је Влада Србије донела одлуку да из буџета издвоји милијарду динара за изградњу Храма Светог Саве на Врачару.

После овог из кабинета патријарха Иринеја саопштено је да се владика „сврстао на страну оних који су до сада јасно показали ко су и шта су и да не желе добро СПЦ-у, а самим тим ни српском народу”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

6 replies

  1. У, ствари си, мој думо, Ти традиционалиста.

    Несхваћен.

  2. На порталу листа Данас се ова влест пласира уз следећи спин:

    „Izjavu da su narodu, pored hramova, potrebne škole i bolnice, sam dao pre šest ili sedam godina, ali nisam primetio da se tada neko potresao zbog tih reči“, rekao je vladika u poruci preko Tvitera.

    „Novinarka ‘Danasa’ – nastavio je on – me je pozvala i zatražila komentar na temu davanja priloga i izgradnje hramova. Rekao sam da nemam poseban komentar, a i poznato je šta mislim o takvim stvarima. Govorio sam o tome dok sam bio episkop u Hercegovini“, rekao je Grigorije.

    Таква изјава даје битно промењено значење његовој видео изјави објављеној на Твитер налогу његове Епархије. Она се међутим не може наћи на Твитер налогу Епархије нити, у оригиналу, било где на интернету.

    Питам се зашто се владика, који је иначе веома вешт у употреби медија, не огради од евидентне злоупотребе његових изјава и лажних цитата попут овог горе наведеног?

  3. @Ненад Тодић:
    “Таква изјава даје битно промењено значење његовој видео изјави објављеној на Твитер налогу његове Епархије. Она се међутим не може наћи на Твитер налогу Епархије нити, у оригиналу, било где на интернету.

    Питам се зашто се владика, који је иначе веома вешт у употреби медија, не огради од евидентне злоупотребе његових изјава и лажних цитата попут овог горе наведеног?”

    – Погледајте у књизи “Гледајмо се у очи”, где се то може наћи.

  4. Има ли Патријарх број телефона владика својих? Зар није требало да га позове кад је у новинама изашла та подметачина?

  5. @ Драган Миладиновић

    Немамо сви могућност да погледамо ту књигу, па би било упутније да нам укажете на какав се садржај у њој ваш коментар односи.

    Хвала.

  6. @Ненад Тодић,
    ја сам на кратко био у поседу књиге и радије бих вам је проследио на читање него што бих се на њу враћао.
    За најкраћи могући сиже постарала се међутим Аида Ћоровић и то у буквално следећем чланку који преноси Стање Ствари.
    Погледајте цео средишњи пасус а нарочито реченицу која почиње са “Григорије је прихватљив…” и стећи ћете барем почетни утисак о књизи.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading