Милош Ковић: Никакво разграничење, ми и Албанци да научимо да живимо заједно

Балкан балканским народима, то је наша будућност, поручио професор Ковић на Газиместану

Милош Ковић, епископ Атанасије (Јевтић) и епископ Теодосије. Извор: ФБ страница Милош Ковић

„Американци су сада ту као што су некада биле Османлије, Аустроугарска и Хитлер. Американци ће отићи. Ми и Албанци ћемо остати. Морамо изнова да научимо да живимо заједно“, казао је професор историје на Филозофском факултету Милош Ковић.

Једног од покретача недавно формираног „Покрета за одбрану Косова и Метохије“ затекли смо међу првим познатим лицима на Газиместану пред почетак видовданског парастоса.

„У овом тренутку централна Србија је земља која чека, која се нада. Дакле ми сада чекамо, да наше власти одлуче ком ће се царству приволети. Хоће ли се разграничавати или ће се определити за вас или све нас, или да ли ће се определити за лажна обећања или за нешто што је будућност наше деце“, нагласио је Ковић.

Шта је будућност наше деце? – поставио је реторичко питање, подсећајући на слоган из кампање победника на управо завршеним изборима – странке председника Србије.

„Да ли наша деца живе само у Београду и Аранђеловцу или живе и у Ораховцу, Великој Хочи и у Косовској Митровици?“ – нагласио је.

Ковић је истакао да се са друге стране нада да власти у Србији неће форсирати разграничење, а решење косовског питања види у српском уставу.

„Никакво разграничење, мирна реинтеграција Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије, загарантовањем свих грађанских права без обзира на етничко порекло“.

На питање како види компромис са Албанцима и да ли зна да Албанци на потпуно другачији начин сагледавају Косово, Ковић каже да Албанци и Срби морају да изнова науче да живе заједно, те да „ово није крај историје“.

„Историја Балкана није историја етнички чистих територија, те да су Албанци и Срби вековима живели заједно, једни крај других упркос томе што није било мешања. То су најчешће паралелне стварности (…) али то су људи који живе заједно једни крај других и знају да ће сваки рат и сукоб донети страдање“, казао је, додајући:

„Ако албанске политичке елите мисле да ће на овај начин етничким чишћењем да изграде Велику Албанију, на штету Србије и Црне Горе и Македоније, онда се грдно варају. Дакле, Балкан балканским народима, то је наша будућност“

На нашу опаску да је управо то говорио и председник Александар Вучић, Ковић признаје да је добро да се у нечему сложи са њим.

Ковић је данас дошао у друштву Феђе Димовића из Београдског синдиката и монаха из манастира Сланци, у којем је у јуну и основан „Покрет за одбрану Косова и Метохије“. Са њима је, како је објаснио, кренуо и познати српски глумац Виктор Савић који је требало да на Газиместану казује стихове. Међутим, како је Ковић посведочио, није му било дозвољено да уђе због путних исправа.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 28. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “Албанци и Срби морају да изнова науче да живе заједно, те да „ово није крај историје“.

    Ко ће и како да натера Албанце да то науче? Не бринимо се за њих, они ће урадити оно што буду морали али шта ћемо ми урадимо? Можда за почетак да видимо где је почетак историје и како смо дошли довде.

    Мало оптимизма није на одмет – председник и заступник су се сложили!

Оставите коментар