Трамп одлучио да укине државну подршку ЛГБТ популацији у здравственом систему САД

Амерички секретаријат за здравство оценио је да ће нова правила спречити „сексуалну дискриминацију у складу са изворним биолошким значењем појма пол“, известио је АП

Доналд Трамп (Фото: Танјуг/AP Photo/Alex Brandon)

Амерички председник Доналд Трамп донео је одлуку коју ће несумњиво подржати његова изборна база у конзервативним и верским круговима.

Трамп је одлучио да укине државну подршку ЛГБТ популацији у здравственом систему, коју је успоставио његов претходник Барак Обама.

Амерички секретаријат за здравство оценио је да ће нова правила спречити „сексуалну дискриминацију у складу са изворним биолошким значењем појма пол“, известио је АП.

ЛГБТ организације подсећају да је недвосмислена заштита неопходна људима којима је потребна клиничка промена пола, као и трансродним особама којима је потребно лечење од честих обољења као што су дијабетес, или кардиоваскуларне болести.

Многи конзервативци подржавају ову Трампову одлуку уз образложење да је Обамина политика према ЛГБТ популацији и приступ здравственом систему ускратио лекаре за слободу да донесу одлуку у складу са својом савешћу ако су уверени да се интервенција промене пола коси с њиховим моралним начелима или сматрају да је штетна и неадекватна за неког пацијента.

Председавајућа Представничког дома америчког Конгреса, демократа Ненси Пелоси оштро је узвратила.

„Верске слободе не смеју бити изговор за мржњу и бахатост, јер сваки Американац има право да потражи и добије одговарајућу медицинску негу без застрашивања и притисака“, нагласила је Пелоси.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 13. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар