Александар Вучић: Србија спремна за разговоре са Косовом али нема беле заставе

Председник Србије рекао да верује да је у најбољем интересу косовских Албанаца и међународне заједнице да се разговара о слободном протоку, капитала, људи и услуга

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за Ројтерс да је Србија спремна да преговара са Косовом али да „нема беле заставе“ и да узајамно признање није на дневном реду.

„Ми смо спремни за разговоре… али нема беле заставе. Дијалог је добродошао ако је дијалог, на коме се може видети шта је могуће, шта је компромис“, рекао је Вучић.

Он је рекао да верује да је у „најбољем интересу косовских Албанаца и међународне заједнице“ да се разговара о слободном протоку, капитала, људи и услуга.

Ројтерс указује да пре него што уђе у ЕУ Србија мора да нормализује везе са Косовом, својом бившом етнички албанском покрајином која је прогласила независност 2008. године.

Агенција подсећа да преговори под покровитељством ЕУ између Србије и Косова, са знатним српским становништвом које жели да се њима влада из Београда, заустављени 2018. када је Косово увело таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије. Уклањање трговинских баријера од стране нове косовске владе овог месеца утире пут за наставак преговора.

Како наводи Ројтерс, Вучић је био „запаљени националиста“ за време балканских ратова 1990-их а сада се залаже за прикључење ЕУ.

Вучић, који ће имати председничке изборе тек идуће године, рекао је да је уверен да ће његова Српска напредна странка скупити већину гласова на парламентарним изборима 21. јуна.

Опозиција и разне организације су често оптуживале њега и његову СНС за аутократију, насиље над политичким противницима, намештање избора, корупцију, непотизам и везе са организованим криминалом, што он све енергично негира, наводи Ројтерс.

Вучић је рекао да Београд не планира да бира између Русије, природног словенског и православног савезника, ЕУ главног трговинског партнера Србије и Кине.

„Ми имамо сопствену агенду, једна столица, не две. Како можемо да кажемо ‘нек дуго живи Хонгконг и нек дуго живи Тајван’ и да онда очекујемо кинеску подршку за наш територијални интегритет (са Косовом), да не помињем да су они наши пријатељи који су нам помогли“, рекао је Вучић.

Ројтерс указује да Србија зависи за енергију од Русије са којом сарађује и војно, и да је председник Владимир Путин два пута посетио Београд од када је Вучић дошао на власт 2012. а да руски министар спољних послова Сергеј Лавров треба да посети Србију идуће недеље.

Али Србија ће такође наставити да ради на томе да се придружи ЕУ са којом има претприступни уговор и кандидат је за чланство, иако Унија тренутно нема апетит за нове чланове, пише Ројтерс.

Вучић је себе описао као „еврореалисту“ и рекао да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије.

„Поред наших заједничких вредности 67 одсто наше трговинске размене је са ЕУ“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Сваки дан — «топлохладно»,

    Једна од вести је била да су неки камиони ушли а да други нису — преко, каже (се) — «административног прелаза».

    Ако је Косово (и Метохија) Србија, онда НАМ је ушло.

Оставите коментар