Хелсиншки одбор за људска права: Средњошколци изражено хомофобични и за Косово у Србији

Хелсиншки одбор за људска права у Србији објавио публикацију о ставовима ученика и ученица средњих школа

Само 24 одсто средњошколаца у Србији подржава ЛГБТ права, 31 одсто је умерено хомофобично, док је 44 одсто хомофобично, што значи да средњошколци показују изражену хомофобију, наводи се у најновијој публикацији Хелсиншког одбора за људска права у Србији о вредносним ставовима ученика и ученица средњих школа.

Анализа под називом „Вредносне оријентације средњошколаца у Србији – Истраживање 2019“, ауторке Марије Радоман са Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, обухватила је распрострањеност вредности и ставова који се односе на родне односе, абортус, хомофобију, екологију, национализам и ставове према ромској мањини као и однос према прошлости и ратовима деведесетих година на простору бивше Југославије.

Истраживање је показало да девојчице показују толерантније ставове у односу на дечаке када је реч о ЛГБТ правима, као и да су испитаници из Новог Пазара, дакле они муслиманске вероисповести, више хомофобични од оних из других градова који су обухваћени истраживањем – Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац.

„Ставови према транс особама показују негативнији став него што је то однос према гејевима или лезбејкама. Од укупног броја одговора, 21 одсто средњошколаца подржава право на промену пола транс особа, док је 60 одсто против, што указује на значајно неразумевање транс искуства“, пише у истраживању.

Додаје се да на средњошколци благо нагињу ка национализму, пошто резултати анкете показују да их 24 одсто не подржава националистичке тврдње, 44 одсто су „умерени националисти“, док 32 одсто подржава националистичке тврдње.

Што се тиче питања Косова, средњошколци се у највећем проценту (53 одсто) слажу са ставом да Косово треба да остане у саставу Србије, наспрам скоро 12 одсто који сматрају да је Косово независна држава.

„С обзиром да средњошколци из овог узорка не могу имати сећање на ратну прошлост Србије из периода деведесетих и немају јасан став о том периоду, изгледа да они итекако имају јасан став о статусу Косову. Такође, ово питање је поред свих других питања изазвало највише коментара испитаника и испитаница у упитнику, што нам говори о ангажованости око националних питања која су актуелна, али и о томе да мит о Косову и даље има јак симболички значај“, наводи се у истраживању ауторке Марије Радоман.

На скали односа према ромској мањини, средњошколци показују да од укупног броја 16 одсто има екстремне ставове према Ромима, умерене има 40 одсто, а толерантне 44 одсто.

„Када се погледају просечне вредности на свим исказима који се односе на ову групу питања и пореде са истим исказима из 2011. године, види се да су ставови данас толерантнији и да можемо говорити о смањивању стереотипа према Ромима. Тако се са тврдњом да Роми треба да буду потпуно равноправни у друштву сада слаже 71 одсто испитаника и испитаница“, пише у анализи.

Фото: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Једно од питања на које су средњошколци одговарали гласи: Како би се осећао/ла ако би се нека од следећих особа или породица доселила у твоје суседство, комшилук?

Резултати показују да су најприхватљивије групе студената (72 одсто), затим породица из Русије (69 одсто) и породица из САД (63 одсто) док су најмање прихватљиви геј и лезбејски пар (19 одсто средњошколаца их жели у свом суседству, док се 44 одсто изјаснило против).

Такође, 29 одсто средњошколаца не жели албанску породицу са Косова у комшилуку, а сличан проценат се изјашњава и против ромске породице (20 одсто) и миграната (26 одсто).

Такође, средњошколци немају јасан став према ратној прошлости, па тако 29 одсто њих сматра да су Срби већински одговорни за злочине почињене током ратова деведесетих, док исто толико тврди да Срби уопште нису имали одговорност за рат и злочине.

Млади су за рециклажу

У истраживању је постављено питање о томе да ли испитаници и чланови њиховог домаћинства учествују у рециклажи (папира, стакла, пластике), а одговори су да 20 одсто домаћинстава учествује, 26 одсто не, док се више од половине – 53 одсто, изјаснило да би учествовали када би за то постојали услови, као нпр. контејнери за рециклажу.

„Абортус је грех“

„Дошло је до благог опадања патријархалности средњошколаца и они данас, у односу на 2011. годину, више нагињу ка непатријархалној вредносној оријентацији, склонији су једнакости у односима између мушкараца и жена, па ту једнакост подржава 44 одсто средњошколаца. Међутим, оно што забрињава је прихватање става да жене повремено заслужују батине, што подржава осам одсто средњошколаца и у питању је резултат који је сличан као и у истраживању из 2011. године. Више од 45 одсто испитаника сматра да је абортус грех, што указује на утицај религијског дискурса“, пише у закључцима истраживања.

Овај пројекат финансира Европска унија у сарадњи са листом Данас. Садржај овог пројекта је искључиво одговорност листа Данас и ни на који начин не одражава ставове и мишљења Европске уније.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 4. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. “Мит” о Косову!? Став да је Косово део Србије, да је колевка српске државе, да тако треба и да остане је, дакле, за ове “истраживаче” – мит!
    Убиство живог људског бића и то у сопственом телу, према овим “истраживачима” је, изгледа, потпуно нормална ствар с обзиром да закључују да је негативан однос према овој појави последица религијске затуцаности!
    Негативан став према сексуалним изопачењацима, који своју наказност и тешку, али излечиву болест проглашавају за сасвим нормалну појаву и такав став хоће чекићом да забију у мозак и старијим и млађим генерацијама, као да се ради о потпуно нормалној појави а не о саблазни која се у читавом живом свету на целој нашој планети не појављује ни у 1% случајева, дакле, такав став они проглашавају за ФОБИЈУ! А фобија је, јасно, психичка болест, те отуда произилази да смо, по њима, сви ми нормални људи, уствари, психички болесници, а само су они, изопачењаци, нормални!
    Оваква неолиберална глобалистичка дробељања, као што је ово “истраживање”, не би заслуживала пажњу здравог разума да иза њих не стоје силни и моћни кланови и баснословно велики новац којим њихову наказност треба замазати и прогласити потпуно нормалним понашањем. Такође, иза ових суманутих лудијања стоји моћни правни апарат, изгласан гласовима болесно амбициозних љигаваца и моралних нула, а који сваки глас против овог лудачког, силом наметнутог и неприродног става проглашава за говор мржње и одмах покреће хајку до истребљења на носиоца таквог мишљења.
    Али, ако је заиста овако као што се тврди у овом “истраживању”, онда има наде, не само за нас Србе, не за све оне који су нормални људи, већ за Човека! Међутим, сада треба очекивати страховити притисак на све државне структуре које уређују просвету, културу, јавно информисање да се нашој деци промени свест, као што је Вучић својевремено обећао да ће нам свима урадити.

  2. Већ после првог пасуса питао сам се који медијски јавни сатрап стоји иза оволиког душебрижништва за омладину: Данас или Блиц?
    Одговор сам добио брзо.

    На друго и много озбиљније питање плашим се сам себи да одговорим:
    Који орган им је одобрио да са оваквим питањима уопште прилазе деци?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading