Изложба „Краљеви и светитељи српски” у Историјском музеју Србије

Изложба обухвата бројне предмете које приказују богатство и разноликост наслеђа државе Стефана Немање и наследника током два века власти

Динар цара Стефана Душана (1346–1355), Наушница, сребро, 12. век (Фото: Драган Куручић)

Историјски музеј Србије, у складу са препоруком Министарства културе и информисања о наставку рада музеја, отворио је изложбу „Краљеви и светитељи српски” коју ће публика моћи да посети од понедељка до петка, од 12 до 16 часова. Поставка је посвећена најзначајнијој српској средњовековној династији Немањић, ауторка је Вања Вуксан. Моћи ће да се види 12 тематских целина које описују прве династије преднемањићког доба, порекло и постојбину династије Немањић, симболички и титуларни карактер имена Стефан и Урош, значај патрона Светог Стефана Првомученика за династију, владарске инсигније Немањића, њихова столна места, то јест владарске дворове, улогу државних сабора, култ владара ратника, династичку лозу Немањића, процес стицања аутокефалије, процват задужбинарства, гробне цркве и светост владара.

Изложба обухвата бројне оригиналне предмете (накит, оружје, владарски новац и рукописе), копије и репродукције фресака, икона и реликвија, које приказују богатство и разноликост сачуваног материјалног наслеђа државе Стефана Немање и наследника током два века власти и њихове изузетне доприносе не само на државотворним и црквенотворним пословима него и у областима просвете, књижевности, архитектуре и задужбинарства, изразито важног за династију, о чему сведоче бројне цркве и манастири, посебно Високи Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Сопоћани, које је Унеско уврстио на листу светске културне баштине.

Имајући у виду величину простора обухваћеног изложбом, мерама превентиве ради спречавања ширења вируса корона предвиђено је да у истом тренутку у галерији не буде више од 30 особа, уз обавезно коришћење заштитне опреме (маске и рукавице) и одржавање физичке дистанце.

Изложба ће бити отворена до 20. новембра ове године, а током трајања планирани су бројни пратећи програми (стручна вођења, дечје радионице, предавања) о којима ће јавност бити благовремено обавештена.

Милица Димитријевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар