Наставак главног претреса: Никола Самарџић, Радош Љушић, Дубравка Стојановић и Влада Станковић против Милоша Ковића

Адвокат Милоша Ковића нагласио да на овом суђењу није реч о части и угледу Самарџића, Љушића, Стојановићке и Станковића, него о прогону које ови људи врше над Ковићем

Mилош Ковић (Фото: Јутјуб)

У Првом основном суду у Београду је 31. јануара 2020. одржан наставак главног претреса по кривичној тужби Николе Самарџића, Радоша Љушића, Дубравке Стојановић и Владе Станковића против Милоша Ковића. Као што је познато, они су поднели осам тужби против Милоша Ковића, свако по две (кривичном и парничном суду), и траже да им он, за казну, исплати око четири милиона динара. Кривични поступци спојени су у један, док су парнични и даље раздвојени.

Самарџић, Стојановићева, Љушић и Станковић оптужили су Ковића да им нарушава „част и углед“, зато што је у текстовима објављеним у Политици, Новостима и Печату, као и у исказима на јутјуб каналима, изнео мишљење да они проповедају „НАТО историју“, „хашку историју“, као и да прогоне своје и Ковићеве колеге професоре са Одељења за историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Ковић је писао и говорио о томе да је, по његовом мишљењу, њихов циљ да овој, водећој српској историографској установи, која пише школске програме и уџбенике, и кадрира у научним институцијама, наметну свој монопол и своју верзију српске историје. Они су, како он упозорава, са Одељења отерали већ троје професора: Александра Фотића, Мају Николић и Небојшу Шулетића, а пре неколико година покушали су да протерају и самог Ковића. У исто време, писао је о томе да они прогоне и вређају чак и студенте који код непослушних професора раде дипломске, мастер и докторске радове.

Сала је била премала да би примила све који су хтели да присуствују суђењу. Међу њима су били професори Универзитета у Београду Мило Ломпар, Часлав Копривица, Милош Јовановић, ђакон Драган Ашковић, виши научни сарадник др Драган Хамовић, студенти, новинари, свештеници из Ковићеве парохијске Цркве Светог Марка и пријатељи.

Саслушане су уводне речи адвоката тужилаца и оптуженог. Адвокат тужилаца Душан Динчић остао је при тврдњи да је Милош Ковић повредио част и углед његових клијената.

Душан Стојковић, адвокат окривљеног, нагласио је да на овом суђењу није реч о части и угледу Самарџића, Љушића, Стојановићке и Станковића, него о прогону које ови људи врше над Ковићем. Подношење осам тужби против њега, због деликта мишљења, адвокат Стојковић назвао је судским прогоном, недопустивим у нашем правосуђу и нашем друштву. Он је истакао да је слобода мисли и говора основна и неспорна слобода и људско право, да је она гарантована Уставом Републике Србије и Европском конвенцијом о људским правима, коју је наша земља потписала. Нагласио је да Милош Ковић има сва законска права да слободно и јавно, у медијима, износи своје мишљење. То је његов позив и његова дужност као универзитетског професора. Адвокат Стојковић рекао је и да је позив универзитетског професора, нарочито професора историје, да говори и сведочи истину, да он дословно за то прима своју плату. Професор Ковић је, дакле, радио свој посао када је јавно критиковао ставове, стручне радове и поступање ових људи. Из његових текстова јасно се види да он није омаловажавао њихове личности нити је имао такву намеру. Оно су на то одговорили не јавном дебатом, дијалогом, полемиком, како би се очекивало од универзитетских професора, него са осам судских тужби. Из њих се не види шта је у иступима Милоша Ковића противзаконито и спорно. Те тужбе нису само нејасне. Оне се заснивају на фалсификатима, на измишљеним исказима Милоша Ковића, на изјавама које он никада није дао. Тиме су тужиоци на најјаснији начин потврдили да су они заиста прави прогонитељи. О њима и њиховим поступцима је реч у овом судском процесу. Реч је, дакле, о њиховој намери и покушају да ућуткају, спрече Милоша Ковића да слободно говори, да користи своја законска права и да се бави својим послом, који од њега захтева говори и сведочи истину.

Адвокат Стојковић, је поред осталог, затражио од суда да као сведоке позове неколико професора са Одељења за историју. Затражио је и да буду испитани тужиоци.

На следећем рочишту своју одбрану изнеће Милош Ковић.

(Стање ствари)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар