Приштинска Газета: Споразумом о авио-линији између Београда и Приштине укидају се таксе

Споразуми о слободи кретања и ИБМ споразум постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине примењиваће се на путнике, пошту и терет, наводи Газета Експрес

Амерички амбасадор у Берлину Ричард Гренел на састанку поводом обнављања авиосаобраћаја између Београда и Приштине (Фото: Твитер налог Јулијана Репкеа)

Приштиниски портал Газета Експрес, објавио је вечерас документ за који наводи да је јуче потписан у Берлину о успостављању авио линије Београд-Приштина, а за шта тврди да наводно поседује комплетан документ у односу на оно што су две стране јуче објавиле као „писмо о намерама“ – и то као засебна документа о оном на шта се две стране појединачно обавезују да испоруче за слободне ваздушне коридоре. Позивајући се на овај наводни документ из Берлина приштинске стране и КФОР-а са Луфтханзом, Газета наглашава да се Косово њиме обавезује и да укине таксе према Србији које је одлазећи косовски премијер Рамуш Харадинај, увео још новембра 2018. Такође и да ће споразуми о слободи кретања и ИБМ споразум (Споразум о интегрисаном управљању прелазима) који су постигнути у Бриселу, примењивати и на путнике, пошту и терет који се буду превозили на овој релацији.

„КФОР задржава право на контролу ваздушног простора изнад Косова, у складу са међународно признатим споразумима мисије НАТО на Косову. У складу са споразумом и договором, Косовска управа цивилног ваздухопловства и КФОР ускладиће и потписати Договор о усклађивању поступака о линији Београд-Приштина. У сваком тренутку, Косовска управа цивилног ваздухопловства, аеродром у Приштини и КФОР у обавези су да обезбеде безбедан лет, укључујући слетања на релацији Београд-Приштина“.

Документ који је објавила Газета Експрес преносимо у целости преведен са енглеског:

Писмо о намери за успостављање Специјалне авио линије Београд-Приштина.

(БПСАР)

Косовска управа цивилног ваздухопловства, аеродром у Приштини и НАТО мисија на Косову (Косовске снаге – КФОР) желе да саветују и потврде следеће. Што се тиче успостављања специјалне авио-линије Београд-Приштина од стране „Луфтханса Гроуп“.

Документ: КоССев/Газета Експрес

Стране изражавају намеру да успоставе директну и специјалну авио-линију Београд-Приштина. Јединица за контролу ваздушног саобраћаја на приштинском аеродрому надлежна је за пружање услуге контроле ваздушног саобраћаја у сектору КФОР-а. КФОР је надлежан да се надгледање пружања услуга контроле ваздушног саобраћаја унутар сектора КФОР-а спроводи на безбедан начин. Јединица за контролу ваздушног саобраћаја на аеродрому у Приштини пружаће услуге контроле ваздушног саобраћаја за све летелице којима управљају „Еуровингс” и „Луфтханза Груп“ у оквиру ваздушног простора под управом КФОР-а.

Ово укључује и директне летове из Приштине за Београд и обрнуто, поласке и слетања на аеродрому Приштина/Београд у складу са Споразумом (БПСАР). Као део услуга контроле ваздушног саобраћаја пружаоци услуга на аеродромима имаће директну комуникацију, Укључујући пружаоце услуга Контроле ваздушног саобраћаја на београдском аеродрому или било које друге услуге контроле ваздушног саобраћаја. Косовске институције, у складу са договором о БПСАР даће права „Еуровингс“ компанији и „Луфтханза групи“ да поднесу захтев за авио-линију, користећи ICAO код BKPR за пружање услуга између Приштине и Београда. Ауторизације дате и једној и другој страни за ваздушни простор остаће на снази без додатних одобрења. Сагласност захтева регистрацију и потребне дозволе које издаје Косовска управа цивилног ваздухопловства, сагласност ће бити дата у случају да „Еуровингс“ или превозник „Луфтханза Груп“ буде у могућности да достави типичну и релевантну документацију за авионе.

Сами летови подлежу комерцијалној, техничкој и процесној изводљивости од стране „Еуровингс“ или превозника „Луфтханза Груп“, уз пуну подршку свих страна.

Приштинским аеродромом управљају релевантни комерцијални оператори. Ако то затраже „Еуровингс“ или превозник „Луфтханза Груп“, приштински аеродром потписаће споразум заснован на ИАТА – (стандардни споразум за сервис авиона) са „Луфтханза“ – Еуровингс“ одељењем, којим се обавезује да ће „Еуровингс“ и превозник „Луфтханза груп“ добити пуну подршку за пружање услуге летења на линији Београд-Приштина. То укључује али није ограничено на пружање подршке за путнике, терет и пошту, гориво и пружање подршке током слетања и узлетања, пружање услуга путницима, руковање теретом, поштом и пртљагом и директан улазак/излазак путника који лете на овој линији Београд-Приштина. Услуга ће бити на истом нивоу као и било која друга услуга од/до Приштине. Споразуми о слободи кретања и ИБМ споразум (Споразум о интегрисаном управљању прелазима) постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине примењиваће се на путнике, пошту и терет који се превозе на овој релацији.

Косовска управа цивилног ваздухопловства и аеродром Приштина потврђују да ће се линија до/од Београда/Приштине и обрнуто спроводити без додатних пореза, накнада и дажбина за услугу на релацији Приштина-Београд. У сваком случају, порези, накнаде и дажбине неће бити дискриминишуће природе. “Еуроwингс” и превозници “Луфтханса Гроуп” имаће пуну надлежност за продају карата, одређивање накнада за путнике и терет, као и цене транспорта поште само за одговарајуће услуге између Приштине и Београда и обрнуто.

Подношење захтева превозника „Луфтханза Груп“ да две авио компаније пружају услуге превоза на истим релацијама биће одобрено у било које време, под условом да су испуњени сви услови. Косовска управа цивилног ваздухопловства прихвата то да „Еуровингс“ или „превозник „Лифтханза Груп“ имају право да користе услуге компанија за изнајмљивање авиона ради пружања одговарајућих услуга, уз претходну сагласност наведених органа. Косовска управа цивилног ваздухопловства и КФОР закључиће одговарајући споразум којим се уређује спровођење имплементација линије Београд-Приштина. У сваком случају, КФОР задржава право на контролу ваздушног простора изнад Косова, у складу са међународно признатим споразумима мисије НАТО на Косову. У складу са споразумом и договором, Косовска управа цивилног ваздухопловства и КФОР ускладиће и потписати Договор о усклађивању поступака о линији Београд-Приштина. У сваком тренутку, Косовска управа цивилног ваздухопловства, аеродром у Приштини и КФОР у обавези су да обезбеде безбедан лет, укључујући слетања на релацији Београд-Приштина.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(КоССев, 21. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Dogovor u korist gradjana Srbije i Kosova treba pozdraviti.
    Ovo je ocit primer kako smo sitne duse, pod okriljem jaceg spremni smo na dogovor cak i po cenu delimicnog narusavanja suvereniteta, kako Srbije, tako i Kosova.

  2. Када за сто седне тетка онда јој дође да би споради себе па би се упишки.
    Тако и наша тетка, миротворка, велике душе када јој Амери ускрате да се олакша, на све пристане.
    Нормално, после следи прича коју ни пас с’ маслом не може да изеде и свари.

Оставите коментар