Миленко Васовић: А за аустријску господу два милиона евра

Ово је највећа субвенција по једном радном месту икада исплаћена у Србији, а и шире

Фото: Rauch

Баш је породици Раух (Rauch) из Аустрије лепо почела 2020. Њима је држава Србија честитала нову годину са 2,19 милиона евра. Да су какви лењивци не би морали да раде ништа до краја живота. Породица је највећа вредност и ваља је помоћи макар била и аустријска.

Најважније је да се нисмо обрукали. Ти Раухови су угледни људи, у њиховом власништву је компанија која продаје воћне сокове у стотинак земаља, а запошљава више од 10.000 радника. И прави годишњи промет већи од пола милијарде евра. Ваља да такву фирму погурају и српски порески обвезници.

Држава Србија је потписала са породичном компанијом Раух уговор о додели 2,19 милиона евра бесповратне помоћи, односно субвенцији. Уговор је потписан при чистој памети, дан, два пре овог страшног загађења ваздуха. Није било помућене свести, знала је власт шта чини.

То се од нас некако и очекује. Нема тих богатуна које Србија неће погурати. И Аустријанци су широке руке, помажу и они друге, донирају фудбалске клубове, Формулу 1… Када следећи пут на каквом болиду видите рекламу за Раух будите поносни, можда је тамо отишао и неки наш евро.

Реклама компаније Раух на болиду Формуле 1 (Фото: Maxf1.net)

Има додуше Раух и некакву обавезу, није велика, али обавеза је. Они би требало до краја 2021. у својој фабрици у Коцељеви да запосле најмање 30 људи. Ово је највећа субвенција по једном радном месту икада исплаћена у Србији, а и шире.

За сваког запосленог Раух ће добити по 73.044 евра. Још колико јуче је на нивоу скандала доживљавана вест да је кинеска „Меита“ за фабрику у Баричу добила 28.000 евра по запосленом. А тек је јануар, има рекорди још да се множе.

Не да ми ђаво мира па рачунам; ако је бруто плата једног радника око 600 евра (а и мања је) то је на годишњем нивоу 7.200, за десет година 72.000. Још има и кусура. Значи Раух добија бесплатно 30 радника на десет година. Е, то се зове мудар државни потез.

Шта ли о овоме мисле у осталим фабрикама сокова, има њих у Србији, и добро раде – и извозе. Знају људи посао. Да ли је и њима нуђена субвенција, да ли је било каквог конкурса, позива? Шта би њима значило тих два милиона? Можда би они запослили и више људи.

Је ли њима ово ударац у цеваницу? У тих 2,19 милиона има и њиховог новца и они пуне државни буџет. Испада да ће сопственим парама помагати конкуренцију.

Миленко Васовић (Фото: BizLife)

Раух је у Србију дошао још 2006. Купили фабрику, обновили посао, запослили људе и очигледно им добро иде. Е, сад се неко, после 14 година, сетио да им угура субвенцију.

Није ово никакaв глас против Рауха, ни против страних инвеститора, па ни против субвенција. Ово је очигледан пример разбацивања. Тај новац је могао много боље да се искористи.

Замислите само да је на каквом конкурсу 30 младих људи добило тих 73.044 за сопствени бизнис. И нека сваки трећи успе, за десет година имали би 10 успешних предузетника који би плаћали држави обавезе, запошљавали раднике. И не би размишљали о одласку из Србије. Овако смо добили рупу за минђушу. Много скупо бушење.

Опрема: Стање ствари

(BizLife, 18. 1. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Свашта…Колико је ЗАИСТА новца отишло компанији Раух, а колико је завршило у другим џеповима?????

Оставите коментар