Турска поклања 30 милиона евра БиХ за војну опрему

Поред помоћи у војној опреми, Турска је наменила и преко милион марака за обуку припадника Оружаних снага БиХ у центрима за обуку Турских оружаних снага

Фото: Журнал.инфо

Савет министара БиХ и Влада Републике Турске склопили су споразум о сарадњи према којем БиХ добија донацију од 200 милиона турских лира, око 30 милиона евра за набавку војне опреме, а услов је да она буде наручена од турске наменске индустрије.

У споразуму који је сада у процесу консултација и који тек треба да потврди Парламентарна скупштина БиХ стоји да назначени део алоцираних средстава може да буде искоришћен у наредних пет година, почевши од датума обавештења које ће Савету министара упутити Кабинет војног аташеа турске Амбасаде у Сарајеву, пренео је сарајевски портал Кликс.

„Савет министара БиХ ће доставити попис захтева, укључујући приоритете, о којима ће се одлучивати у оквиру одређеног пројекта, узимајући у обзир алоцирана средства за процес набавке. Попис се доставља Министарству државне одбране Републике Турске кроз дипломатске канале”, наводи се, између осталог, у споразуму.

Додаје се да ће уплате бити извршене након што Савет министара БиХ обавести Министарство државне одбране Републике Турске дипломатском нотом кроз дипломатске канале да је роба примљена у потпуности и неоштећена, у складу са условима уговора и процедурама инспекције како је затражено у процесу набавке који је спроведен у координацији са Министарством државне одбране Републике Турске.

Споразум предвиђа да БиХ уговором мора да се обавеже да неће опрему уступити или продати трећој страни, нити је изузети из инвентара без сагласности Турске.

Поред помоћи у војној опреми, Турска је наменила и преко милион марака за обуку припадника Оружаних снага БиХ у центрима за обуку Турских оружаних снага.

Босна и Херцеговина је већ од Турске добијала овакву врсту помоћи, али никад у оволиком износу. Турска војно помаже и Црну Гору, а недавно је склопљен споразум у вредности од 15 милиона евра, наводи Кликс, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар