Милош Ковић: За међународну заштиту права СПЦ и српског народа у Црној Гори

То је питање сада већ голог опстанка СПЦ, а са њом и српског народа на територији Црне Горе, изјавио проф. Ковић

Милош Ковић (Фото: Соња Ракочевић)

Историчар Милош Ковић рекао је данас да су Српска православна црква /СПЦ/ и српски народ у Црној Гори под огромним притиском и да Београд треба да у ОЕБС-у и Савјету безбједности УН постави питање заштите њихових основних људских права.

– То је питање сада већ голог опстанка СПЦ, а са њом и српског народа на територији Црне Горе – изјавио је Ковић Срни.

Он је напоменуо да је у овом случају „кључ у Београду и да је питање да ли ће Београд седети скрштених руку или ће нешто предузети“.

– Када се говори о предузимању, не мисли се на радикалне мере, већ на постављање питања основних људских права, што значи имовине и вероисповести у форумима као што је, рецимо, ОЕБС или Савет безбедности УН – истакао је Ковић, уочи почетка трибине о Косову и Метохији.

Он је навео да се већ уочава веза између „два проблема“ /у Црној Гори и на Космету/, а, како каже, у јавности је већ присутна идеја да је било доста одступања и да се не смије допустити понављање онога што се догодило у Крајини током оружаних сукоба деведесетих година прошлог вијека.

Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава Црна Гора постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године, уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Срна/РТРС, 16. 1. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Упованије моје Отец, прибјежишче моје Син, покров мој Дух Свјатиј; Тројице свјатаја, слава тебје!
    Надање је моје Отац, уточиште моје Син, заштита моја Дух Свети; Тројице света слава теби!
    *
    Од ЕУ немамо чему да се надамо.
    Ево како они виде улогу Српске православне цркве у Црној Гори.
    Извештај је од 7.1.2020. године…

    https://www.ecfr.eu/publications/summary/the_power_of_perspective_why_eu_membership_still_matters_in_western_balkans

    Да издвојим само један пасус:

    „Although a separate Montenegrin Orthodox Church was founded in 1993, the majority of Montenegro’s Orthodox believers attend the SOC, which has a big influence on public opinion.[54] Many priests belonging to the SOC, among them the metropolitan of Montenegro, hold strongly nationalistic and socially conservative views, including denying Serbian war crimes in the Yugoslav conflicts. They are vocally against LGBT rights and gender equality; deny the existence of Montenegrin national identity; call NATO the Fourth Reich; and spread hate speech against Muslims, who form a sizeable minority group in Montenegro.[55] The SOC is also closely affiliated with Russia, and so it is often viewed as a Russian proxy.[56] According to the court verdict on those behind the 2016 coup attempt in Montenegro, a Serbian Orthodox monastery was among the sites where the plot had been prepared. Altogether, the SOC is politically hostile to the Montenegrin state and its Western orientation, which is why the Montenegrin government sees it as a security threat.“

    Мој слободан превод:

    „Иако је посебна Црногорска правослвна црква основана 1993. године, већина црногорских православних верника посећује СПЦ, која има велики утицај на јавно мнење. Многи свештеници који припадају СПЦ, међу њима и црногорски Митрополит, имају снажна националистички и конзервативна гледишта, укључујући порицање српских ратних злочина у југословенским сукобима. Они су гласни противници права ЛГБТ особа и родне равноправности; поричу постојање црногорског националног идентитета; шире говор мржње против муслимана, који су сразмерно велика мањинска групација у Црној Гори. СПЦ је и блиско повезана са Русијом и често се сматра њеном продуженом руком. Према судској пресуди онима који су стајали иза покушаја државног удара у Црној Гори 2016. године, српски православни манастир је био једно од место где се завера припремала. Све у свему, СПЦ је политички непријатељски настројена према црногорској држави и њеној западњачком усмерењу, па је због тога црногорска влада види као безбедносну претњу.“

  2. Me mogu da verujem da ovaj intelektualac koji se eksponira u zadnje veme ne zna ove stvari dole ispod. Stalno ponavlja da treba Srbi da pruzaju ruke nasim neprijateljima, sto me strasno nervira.

    Savet Evrope kaze:
    “СПЦ је непријатељски настројена према црногорској држави и њеној прозападној оријентацији, због чега је Влада Црне Горе види као безбедносну пријетњу.”

    http://www.nspm.rs/hronika/evropski-savet-za-spoljne-odnose-spc-je-neprijateljski-nastrojena-prema-crnogorskoj-drzavi-negira-srpske-ratne-zlocine-protivi-se-pravima-lgbt-zajednice-i-usko-saradjuje-sa-rusijom-zato-je-vlada-crne-gore-vidi-kao-bezbednosnu-pretnju.html

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading