Александар Вучић: Просечна плата 2025. године 900, а пензија 430-440 евра

У јануару наредне године просечна плата биће преко 500 евра, а пензије 245 евра., поручио Александар Вучић

Александар Вучић на промоцији програма Србија 2025. (Фото: Тања Валич/Танјуг)

Просечна плата на крају 2025. године биће 900 евра, а просечна пензија 430 до 440 евра, то обећавам грађанима Србије, рекао је данас председник Александар Вучић представљајући нови инвестициони план Србија 2025.

То ће бити један од резултата програма Србија 2025, који ће, како је истакао председник Вучић, за разлику од тешких реформи 2014, погодити пре свега владу, директоре јавних предузећа, ЕПС, Србијагас, а не грађане.

Први циљ плана Србија 2025 је да се драстично смањи пропорција одласка младих из земље, да би имали висе деце и будућност, рекао је Вучић. Он је навео да ће у јануару наредне године просечна плата бити преко 500 евра, а пензије 245 евра.

Пензије су тренутно 226 евра, а биће скоро двоструко веће за пет година у реалном износу, рекао је председник и додао да ће животни стандард пензионера бити око 70 одсто бољи него сада.

Рекао је да се то може и због макроекономске стабилности и да ће курс динара 14 година у континуитету остати стабилан – између 117 и 120 динара у односу на евро.

Напоменуо је да ће са платама ићи лакше, а са пензијама тезе, јер се смањује удео пензија у платама, али да ће се све предузети да и пензије буду усклађене са растом плата, али да се не смеју угрозити јавне финансије.

„Помераћемо да буде 12 до 13 одсто учешћа, данас нам је 10,2 одсто, ићи ће на 10,5 – 10, 7 , да би пензије расле брже”, рекао је Вучић, напомињући да бисмо, ако би ишли на чист швајцарски модел, били у проблему. Рекао је и да треба обезбедити конкуренцију на тржишту радне снаге, јер немамо радника.

Додатних 700 милиона евра за помоћ младима

Председник Србије најавио је данас да ће у оквиру Програма „Србија 20205” за помоћ младима држава издвојити додатно 700 милиона евра. Вучић је казао да је за помоћ младим брачним паровима намењено, поред свих редовних давања из буџета, 500 милиона евра, јер је за државу тренутно најважнија борба за младе људе у Србији.

„Желимо да млади брачни парови лакше стекну кров над главом и одвоје се брже од родитеља и да раније почну да раде и раније да добијају децу”, рекао је Вучић. Напоменуо је да је у Србији просечна старост 46 година и да губимо читаву једну генерацију у односу на, рецимо, Турску.

Небојша Стефановић, Ана Брнабић, Александар Вучић и Ивица Дачић на представљању програма Србија 2025.

„Зато смо спремни да издвојимо мимо буџета 500 милина евра”, навео је председник и додао да ће се тражити за добијање тих субвенција минимално учешће, како би се показала заинтересованост. Додао је да ће услов бити и да ти парови остану да живе у Србији.

Председник је рекао да ће бити издвојено и 200 милиона евра за повећање финансијских давања за новорођену децу, повећање субвенција за вртиће, затим за биомедицински потпомогнуту оплодњу, саветодавни рад када је реч о репродуктивном здрављу младих, затим за заштиту и превенцију деце оболеле од аутизма и помоћ и друго.

Вучић је рекао да је програм Србија 2025. вреда укупно 14 милијарди евра, што је отприлике још један додатан буџет Србије, као и да би 2025. године могао да износи и 17 милијарди евра.

„За све ове пројекте ћемо имати цео једна буџет на располагану и то уз конзервативно тумачење привредног раста од 4,5 одсто, а не пет или шест одсто, за шта ћемо се борити”. Вучић је подсетио да Светска банка предвиђа да би Србија могла да достигне раст и о од седам одсто.

Више од пет милијарди евра у путну инфраструктуру

Вучић је најавио да ће у оквиру програма Србија 2025 више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру. „Планови су да уложимо 5,078 милијарди у путну инфраструктуру у наредном периоду”, рекао је Вучић. Председник је детаљно представио који ће сви путеви бити урађени у наредном периоду на нивоу целе Србије.

У здравству мора бити боље

У наредном периоду у српско здравство биће уложено додатних 600 милиона евра, најавио је председник Вучић представљајући програм Србија 2025.

Он је истакао да здравство „троши” толико, да 20 одсто буџета одлази у здравство.

Притом, навео је да је само око 950 милиона одлази на плате запослених у здравству, а 2,3 – 2,4 милијарде се потроши на само здравство, како би се свим грађанима омогућило да имају добру негу и заштиту.

Фото: Тања Валич/Танјуг

Додао је да у то не спадају КЦ Ниш, који је изграђен, као ни градња КЦС-а која напредује.

„И зато нећу да дозволим да Инфективна клиника стоји у онаквом стању, да десетине домова здравља и амбуланти у градовима изгледају оронуло. Много тога се поправило, али мора још боље, да људи могу да осете бољитак, а за то имамо новац”, рекао је Вучић.

Додао је да би волео да се из инвестиционог плана потроше сва предвиђена средства.

Додатних 500 милиона евра за енергетику

Председник Србије најавио је, приликом презентације програма „Србија 2025”, додатних 500 милиона евра за улагање у области енергетике. „Када се погледа само цифра, то делује мало, али не и када се зна са колико новца располажу јавна предузећа”, рекао је он.

Вучић је казао да ће тај додатни новац бити употребљен пре свега за додатне капацитете складиштења гаса, за изградњу новог блока термоелектране Колубара Б у Каленићу, али и бројне друге приоритетне пројекте у изградњи гасне мреже.

Помоћ Србима на Косову и Метохије

Вучић је рекао је, да ће Канцеларија за Косово и Метохију добити додатних 150 милиона евра. Та додатна средства, како је објаснио, намењена су инфраструктурним пројектима.

„Радићемо свуда где можемо, и то не само на северу, већ и јужно од Ибра – у Грачаници, Ранилугу, Клокоту, Пасјану, али и Штрпцу, Сиринићкој Жупи, на целом КиМ где год живе Срби”, казао је он.

Вучић је најавио и додатних 100 милиона евра за сарадњу са Републиком Српском, преноси Танјуг.

Брнабић: Мере за брже и осетно побољшање квалитета живота

Премијерка Ана Брнабић рекла је, представљајући програм Србија 2025, да су потребне мере како би се подстакао већи привредни раст како би грађани у кратком року могли да осете конкретно побољшање квалитета свог живота.

Она је казала да су просечне стопе раста од 3,5 до 4 одсто годишње биле мисаона именица за земљу каква је Србија била пре шест или 10 година, али нису довољне да грађани осете конкретно то осете кроз новац који имају у новчанику, и шта могу да себи приуште за то.

Представљање програма Србија 2025.

За то нам требају, како истиче, веће стопе раста, али и да до 2025. створимо још боље услове за живот у Србији, као што су нове школе, болнице, бољи путеви, индустријске зоне и индустријски паркови, канализација у сваком месту широм Србије, да се замене старе и дотрајале водоводне мреже, успоставе системи за пречишћавање отпадних вода, те и улаже у спортску инфраструктуру и много тога.

Брнабић је нагласила да с друге стране треба да се настави улагање у стратешке пројекте, који ће одређивати каква ће земља бити, а то су области науке, образовања, вештачке интелигенције и екологије.

Обрадовић перформансима одмогао Србима у Црној Гори

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је лидер Двери Бошко Обрадовић својим перформансима, одржаним због спорног црногорског Закона о слободи вероисповести, директно одмогао српском народу у тој земљи и да сваки Србин то зна.

„Кад је потребно помоћи народу, не кршећи међународно право, код нас се увек појаве будале које реагују као 2004. и 2008. године, због чега су тада Албанци постајали све популарнији, а данас је популарнији председник Црне Горе Мило Ђукановић. То ништа неће помоћи српском народу”, казао је Вучић новинарима након представљања инвестиционог програма „Србија 2025”.

Говорећи о инцидентима у Скупштинама Србије, Републике Српске и Црне Горе до којих је дошло у протеклих недељу дана, Вучић је навео да је у Републици Српској реч о међустраначким проблемима – „да ли треба носити НАТО заставице или не”, а да су у Црној Гори били једини озбиљни разлози за „политичко трвење”, јер је, како је оценио, реч о озбиљној теми – усвајању спорног Закона о слободи вероисповести.

За догађај у Скупштини Србије, до којег је дошло када су председник Двери Бошко Обрадовић и посланик те странке Иван Костић ушли у салу са транспарентом „Вучић и Мило – браћа близанци”, на шта је реаговала владајућа већина, Вучић је рекао да је реч о инциденту који је изазвао неко ко прима плату, а не ради свој посао те је решио да изазове инцидент.

„Грешка посланика Српске напредне странке је што су омогућили да та мала фашистичка група буде видљива”, оценио је он. Додао је да су Обрадовић и Костић на идеју о уласку у Скупштину дошли зато што их народ неће и да је то био покушај да дођу на власт.

Бошко Обрадовић је у петак, пре упада у Скупштину, на амбасади Црне Горе у Београду исписао графит „Мило лопове – не дамо ти светиње”. То је учинио као вид демонстрације због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

5 replies

 1. Ово није ни (црни) хумор, ни научна фантастика. То, што ови фрикови са групног потрета разбијача Србије бајковито представљају, је најдиректнија претња нашем опстанку.

 2. У лажи овог шарлатана поверовали су само ометени у развоју.
  И треба.
  Њима су и намењене.

 3. „ПолиЦика“ се понекад превари, па напише и истону (али ће за ово неко из редакције и да страда) „Председник Србије најавио је данас да ће у оквиру Програма „Србија 20205” за помоћ младима држава издвојити додатно 700 милиона евра“. Дакле: сачекајте 20205. годину – и убедићете се!

 4. Са врха Србије, кренуши у предизборну кампању, наш председник у кафеној шољици види шта ће бити за седам година. Као у овој песми Љубомира Симовића, ја видим само седам дана :

  Допази дуга зима,
  дочекујем је пун наде ;
  имам четири облице,
  и ћебе до браде ;
  имам пола свеће,
  пакло дувана ;
  хлеба и сланине имам
  за седам дана.

 5. Прецедник воли да прича бајке стално и из почетка.

Оставите коментар