Емир Кустурица неће снимати филм о Јасеновцу

Да је направио филм о Јасеновцу, он би сигурно имао велику промоцију, рекао прослављени режисер и додао да се можда не би уклопио у концепцију свега онога што је код друга Тита било „не“

Емир Кустурица (Фото: Медија центар Београд)

Редитељ Емир Кустурица неће снимати филм о Јасеновцу, како је раније најављено.

Он је на конференцији за медије данас у Министарству културе, поводом најаве предстојећег „Кустендорфа“, рекао да је већ снимљен филм о злогласном логору и да је он од тога одустао, преноси Танјуг.

„У међувремену је снимљен филм о Јасеновцу и некако у мојим елементарним честицама није било довољно сератонина за могућност деловања у том смеру. То је као и у фудбалу. Један огроман простор је покривен да би се сад у њега ускакало. Мала је Србија да би могла да има две верзије Лаклоових „Опасних веза“ као што је било с краја осамдесетих када су два редитеља направила филмове о једном истом роману“, казао је Кустурица.

Aутор: Сестра Марија, монахиња манастира Јасеновац

Он је приметио да је филм о Јасеновцу „много озбиљнија тема него прављење водоскока и поплочавање градских тргова“.

„Не говорим то да бих извргнуо руглу, него једноставно те теме се договарају и реализују на исти начин“, истакао је редитељ.

Он сматра да је продубљивање духовне тескобе коју је произвео Јасеновац заправо темељно људско питање не само српског друштва.

„Као што мислим да и питање Косова код свих поштенијих и моралних људи није национално питање, већ питање морала који се тиче не само Срба, него и Немаца. Е, сад што смо ми подељени једном пропагандом, гвозденом завесом која је заменила ону из Совјетског Савеза… – тако је и концепција у којој се деле филмови више питање како који аутор одговара тој теми, а не како која тема одговара аутору“, казао је Кустурица.

Према његовим речима, да је направио филм о Јасеновцу, он би сигурно имао велику промоцију.

„Али се можда не би уклопио у концепцију свега онога што је код друга Тита било НЕ. Ми живимо у ново време друга Тита и Милоша Обреновића где се углавном свему што може да буде најбоље и добро каже НЕ. Управо утолико је можда добро да се ја овим филмом не бавим“, закључио је Кустурица.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 25. 12. 2019)

Прочитајте још

„Дара из Јасеновца“ – први играни филм о српским жртвама (РТС, 21. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Одустаје…Очигледно му је учињена понуда наше врсте: „An offer one can`t refuse“. Треба се сетити оне коњске главе, па ће бити јасније.

Оставите коментар