Владимир Путин против премештања Лењина из Маузолеја на Црвеном тргу

Председник је поменуо да је некадашњи Совјетски Савез био нераскидиво повезан са именом Владимира Лењина

Владимир Путин на годишњој конференцији за новинаре (Фото: ЕПА)

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да се за сада противи премештању тела вође Октобарске револуције Владимира Лењина из маузолеја на Црвеном тргу у Москви.

„Што се тиче Лењиновог тела, верујем да га треба оставити тамо где је, барем док има људи, а овде има доста таквих људи, који повезују своје животе, своје судбине као и одређена достигнућа из прошлости с достигнућима совјетске ере”, рекао је Путин на традиционалној конференцији за медије на крају године, јавио је Тасс а преноси Танјуг.

Председник је поменуо да је некадашњи Совјетски Савез био нераскидиво повезан са именом Владимира Лењина.

„Боље је не копати по томе. Чему? Само се морамо кретати напред и динамично се развијати”, рекао је Путин.

Москва тражи прихватљиво решење за све стране око испоруке гаса

Руски председник Владимир Путин рекао је данас да се нада постизању споразума о гасу са Украјином, да ће Москва тражити решење које је прихватљиво за све стране, укључујући Кијев, и поручио да ће одржати транзит гаса преко те земље упркос изградњи других руских гасовода у Европи.

„Упркос изградњи гасне инфраструктуре попут Северног тока 1, Северног тока 2, Турског тока, сачуваћемо транзит гаса кроз Украјину. Не желимо да погоршавамо ситуацију у украјинском енергетском сектору или да то користимо да утичемо на ситуацију у самој Украјини”, рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Шеф руске државе је, како јавља агенција Тас с, такође навео да је Русија спремна да испоручује гас Украјини са попустом.

„Били бисмо спремни да снабдевамо гасом Украјину уз попуст, као што сам раније рекао, од 20 до 25 одсто. То може да се уради и тада би било могуће смањење цене за крајњег потрошача, уместо повећања које ви [Украјина] планирате од 1. јануара”, нагласио је Путин.

„Мислим да ћемо доћи до услова. Уосталом, крећемо се ка тим споразумима и настојаћемо да украјинска страна буде задовољна тим аранжманима”, рекао је председник Русије.

Следећа рунда трилатералних преговора о гасу, у којима учествују Русија, ЕУ и Украјина, о условима транзита руског гаса за Европу преко украјинске територије за 2020. годину треба да се одржи у четвртак у Берлину, додаје Тасс, преноси Танјуг.

Ми немамо жељу да погоршавамо ситуацију у енергетском сектору и користимо је на неки начин да утичемо на ситуацију у Украјини“, рекао је председник. Русија је спремна да испоруци гас са попустом, рекао је шеф државе.

Казна руским спортистима политичка и није оправдана

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је четворогодишња суспензија руских спортиста због допинга политичка одлука и да одлука Светске антидопинг агенције (WАДА) није фер и није у складу са Олимпијском повељом, преноси Танјуг.

„Казна није оправдана, забране би требало да буду појединачне, а не колективне. Највећи број спортиста је чист, а кажњени су сви”, изјавио је Путин на годишњој конференцији за медије у Москви.

Како је рекао, Русе кажњавају други пут за исту ствар.

Путин је посебно апострофирао руске клизаче, који једини на свету изводе четвороструке скокове и додао да су одлучили да их „почисте”.

Опозив Трампа заснива се на потпуно измишљеним оптужбама

Поступак опозива америчког председника Доналда Трампа заснован је на „потпуно измишљеним оптужбама”, оценио је данас руски председник Владимир Путин.

„Још мора (одлука о опозиву) да прође Сенат, где су републиканци у већини. Мало је вероватно да ће желети да склоне са власти представника своје странке на основу потпуно измишљених оптужби”, рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре, преноси Бета.

Доналд Трамп је у среду вече постао трећи амерички председник опозван у Представничком дому, који га је формално оптужио за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса САД.

Климатске промене изазов за Русију

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да климатске промене јесу нови изазов за Русију. Говорећи на годишњој конференцији за новинаре, Путин је рекао да глобално загревање може да прети руским арктичким градовима изграђеним на вечитом снегу и леду, преноси Бета.

Путин је додао да климатске промене могу да изазову пожаре, разорне поплаве и друге негативне последице.

Руски председник је нагласио да се Русија придржава Париског споразума који има за циљ да успори глобално загревање.

Истовремено, како је навео, фактори који утичу на глобалне климатске промене су непознати и тешко их је предвидети.

Путиновој годишњој конференцији присуствује 1.895 новинара​

Руски председник Владимир Путин данас ће одржати традиционалну годишњу конференцију за коју је акредитован рекордан број новинара – 1.895.

Путин раније почиње да се спрема за годишњу конференцију, а према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, руски председник је тим поводом разговарао са министрима, вицепремијерима и шефовима федералних агенција да би добио најновије информације о друштвеној и економској ситуацији у земљи.

Прошле године су за овај догађај била акредитована 1.702 новинара, преноси Танјуг.

Ово је 15. Путинова годишња конференција која је први пут одржана 2001, а тада је пратило више од 500 новинара, подсећа Тас.

Та прва конференција је и најкраће трајала, један сат и 35 минута.

Најдужа је трајала 2008. – четири сата и 40 минута, а од 2004. године све конференције су трајале дуже од три сата.

Прошле године, Путин је годишњу конференцију одржао 20. децембра и трајала је три сата и 43 минута.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар