Ево Моралес: На моје место би да доведу Пабла Ескобара

У интервјуу који је дао Глену Гринвалду Моралес казао да га је Америка уклонила јер није могла да поднесе да „боливијски Индијанци” контролишу производњу литијума

Боливијски председник Ево Моралес пристиже у Мексико где му је одобрен политички азил (Фото: Клаудио Круз/АФП)

Ево Моралес је изјавио да је као председник спречио бројне покушаје државних удара, али да га је Америка на крају ипак свргла уз помоћ опозиције, чијег је лидера упоредио с колумбијским нарко-босом Паблом Ескобаром.

У интервјуу који је дао оснивачу сајта „Интерсепт” (Intercept) Глену Гринвалду, Моралес је казао да га је Америка уклонила јер није могла да поднесе да „боливијски Индијанци” контролишу производњу литијума и да метал без којег је немогуће замислити индустрију 21. века продају Кинезима. Моралес је прогласио победу на октобарским изборима упркос оптужбама опозиције за крађу гласова, што је покренуло антивладине демонстрације.

Разговор за „Интерсепт” вођен је у Мексику, где је Моралес добио азил пошто је био принуђен да поднесе оставку. До тренутка кад је интервју објављен (16. 12), бивши боливијски председник већ се налазио у Аргентини, која му је одобрила избеглички статус.

Моралес је оценио да се демократичност нових власти огледа у чињеници да је на његово место привремено дошла сенаторка Жанине Ањез, чија је странка на последњим парламентарним изборима освојила четири одсто гласова. Коментарисао је и Луиса Фернанда Камача, опозиционог лидера и кандидата на предстојећим председничким изборима, приметивши да је реч о белом богаташу из Санта Круза, најимућније регије земље, која је хтела да се одвоји од Моралесове Боливије.

„Његов идол је Пабло Ескобар. Рекао је да би у маниру Пабла Ескобара пописао издајице Санта Круза”, казао је Моралес, оптужујући лидера антивладиних демонстрација и за повезаност с ултрадесничарском милицијом.

Објаснио је да његови подржаваоци нису дозволили да га полиција ухапси на аеродрому и да се, захваљујући њима, укрцао у авион мексичког председника. Додао је да су нове власти претиле његовој деци, која су такође отишла у Аргентину, и да су тројица донедавних министра избегла хапшење склонивши се у мексичку амбасаду.

Истакао је да није било изборне преваре и да су то потврдили Универзитет у Мичигену, један вашингтонски институт и 98 страних стручњака, укључујући америчке и канадске. На питање зашто се кандидовао за четврти мандат кад боливијски Устав то не дозвољава, одговорио је да су гласачи то очекивали од њега.

Навео је да је током шест од 13 година његове владавине Боливија имала највећи економски раст у Латинској Америци и да је показала да се „може живети без Међународног монетарног фонда и Светске банке, који само захтевају приватизацију”. Сматра и да је био далеко успешнији од америчке Агенције за сузбијање наркотика, чији су агенти деловали у Боливији до његовог доласка на власт. Тада је под засадима коке било 30.000 хектара, данас 20.000, подсетио је Моралес.

Објаснио је да је својевремено протерао америчког амбасадора управо зато што се мешао у боливијску политику и да је америчка амбасада и на последњим изборима пробала да поткупи људе да гласају за опозицију.

Казао је и да за време његовог мандата није настрадао ниједан антивладин демонстрант, док је после његовог одласка на протестима убијено више од 30 његових подржавалаца.

Јелена Стевановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар