Председник Боливије Ево Моралес поднео оставку после победе на изборима

Моралес оставку поднео под растућим притиском војске и јавности након његовог реизбора 20. октобра и протеста који су потом покренути због изборних нерегуларности

Ево Моралес (Фото: Бета/АП)

ЛА ПАЗ – Председник Боливије Ево Моралес је под притиском војске и вишенедељних протеста поднео оставку, после скоро 14 година проведених на власти.

Моралес је оставку поднео у недељу, под растућим притиском војске и јавности након његовог реизбора 20. октобра и протеста који су потом покренути због изборних нерегуларности.

„Подносимо оставку да наша браћа и сестре, државни службеници, не би били објекат напада и претњи”, рекао је Моралес у обраћању које је емитовано на друштвеним мрежама.

Моралес је ситуацију у Боливији назвао државним ударом.

„Браћо и сестре, желим да вам кажем да се овим наша борба не завршава, наставићемо да се боримо за једнакост и мир. Сада је наша дужност да, као председник, нађем начин да смирим ситуацију”, рекао је Моралес, преноси Танјуг.

Претходно је командант оружаних снага Боливије Вилијамс Калиман рекао да је војска сугерисала председнику Ево Моралесу да поднесе оставку, како би помогао да се обезбеди стабилност у држави, а то су затражили и опозиција и синдикати.

„Након анализе унутрашњег конфликта у држави, затражили смо од председника државе да се одрекне свог председничког мандата како би се успоставио мир и одржала стабилност за добробит Боливије”, рекао је Калиман новинарима, пренео је Ројтерс.

Оружане снаге Боливије претходно су саопштиле да су наредиле ваздушне и копнене операције како би „неутралисали” оружане групе које делују ван закона.

Протести и немири у Боливији почели су након одржавања избора крајем октобра, на којима је Ево Моралес победио, а у нередима је до сада убијено троје људи, а више од 300 је повређено.

Организација америчких држава (ОАС) саопштила је да је ревизијом утврђено да је било неправилности на изборима, а раније данас Моралес се сложио да се одрже нови избори и замене чланови изборне комисије.

(Политика, 11. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

 1. Severnoamerički imperijalizam, rasizam i fašizam nisu jači od snage organizovanog, ujedinjenog i razigranog naroda (samo)svesno, nesvesno i raspevano opredeljenog za antiimperijalizam, suverenitet i socijalnu pravdu! Bolivarska Republika Venecuela to delima pokazuje.
  Zato, poput feniksa, organizovano, odgovorno i ponosno trijumfuj ponovo, Evo!
  Setimo se uvek aktuelne, bitne i vizionarske Moralesove poruke: „Najveći neprijatelj čovečanstva je kapitalizam. On uzrokuje pobune poput ove naše, pobune protiv sistema, protiv neoliberalnog modela koji predstavlja divlji kapitalizam. Ako celi svet ne spozna ovu realnost, nacionalne države neće biti u stanju da obezbede minimalne uslove za zdravlje, obrazovanje i ishranu, i tada su svaki dan osnovna ljudska prava prekršena.“
  Snaga ove istinite poruke prevagnuće nad fašizmom, strahom, neznanjem, defetizmom, ukoliko hrabri deo bolivijskog naroda ne bude pasivan, slabih živaca i bezvoljan, već odan umu, slobodi i praksi preuzme stvari u svoje ruke.
  Trijumfuj ponovo, nepokorni, antikolonijalni i slobodoljubivi bolivijski narode, jer bauk svetskog Pokreta za socijalizam dolazi!

  Evo Morales dancing

 2. Pre par dana Vltček pisao kako je Bolivija bolja od Perua pod socijalističkim predsednikom a gle sad hahahaha

Оставите коментар