Мило Ђукановић: Срби нису дискриминисани, Закон о слободи вероисповести неће бити повучен

Идеја обнове Црногорске православне цркве има пуно историјско утемељење а „апсолутна неистина” је да се тим законом отима имовина СПЦ, каже Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг)

ПОДГОРИЦА – Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да Срби у Црној Гори нису дискриминисани и сматра да о томе најбоље говори статистика која каже да је на попису 1991. године било девет одсто Срба, а да их је сада 28 одсто.

Ђукановић је, одговарајући на посланичка питања у црногорском парламенту, рекао да није тачна оцена да нема свој суд о дешавањима 1999. године, преноси ЦдМ.

Према његовим речима, Црна Гора и Србија су одлуком званичног Београда, са тада најјачом алијансом на свету, ушле у рат који је унапред био изгубљен са циљем да се учврсти власт у Београду.

„Партије којима ви припадате су снажно подржале такав избор. Као резултат тога је уследило бомбардовање. Требало је да тада са влашћу у Београду са којима сте сарађивали поведете рачуна о томе. Требало је да у преговорима са људима које сте тада подржавали, боље поведете рачуна о заштити грађанских и националних интереса у Црној Гори”, поручио је Ђукановић опозицији, преноси Танјуг.

Говорећи о покушају државног удара на дан избора 2016. године, Ђукановић је рекао да је „апсолутна неистина” да је он креатор те афере.

„Ја нити оптужујем, нити судим”, рекао је Ђукановић у одговору Милану Кнежевићу из ДФ, који је тврдио да је Ђукановић на ТВ-у саопштио да је Кнежевић желео да га убије и да треба да живи са тим.

(Политика, 17. 12. 2019)

Мило Ђукановић: Неће бити повучен Закон о слободи вероисповести

ПОДГОРИЦА – Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да предлог Закона о слободи вероисповести неће бити повучен са дневног реда и да он и Влада имају апсолутни легитимитет да разматрају то питање, али и да није тачно да се њиме отима имовина СПЦ.

Он је то рекао у црногорској скупштини, одговарајући на посланичка питања, а након предлагања кандидата за омбудсмана, преноси РТЦГ.

Према његовим речима, идеја обнове Црногорске православне цркве има пуно историјско утемељење а „апсолутна неистина” је да се тим законом отима имовина Српске православне цркве, јер, како је рекао, СПЦ је настала тек 1929. године, а Црногорска православна црква постојала је 1918.

„У правном систему Црне Горе не постоји акт којим је другачије дефинисана имовина цркве до као државна дата на употребу цркви и прецизно се предвиђа да је нико не може продати без претходне одлуке државног органа. Како је сада тако правно утемељена државна имовина прешла у друге руке то морамо да видимо”, рекао је Ђукановић, преноси Танјуг.

Како је рекао, то је и питање одговорности и других надлежних државних органа и кривичне одговорности оних који раде у томе.

„Већи део проблема из невремена 1918. је у томе коме смета да се кроз редован поступак пред црногорским судовима докаже истина. Смета ономе који зна да то није његово и који би да без доказивања задржи то што му не припада“, рекао је Ђукановић и додао да нема намеру да то икоме објашњава и да се пред било ким повлачи.

(Политика, 17. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар