Александар Лукашенко: Скептици после посете Белорусији промене мишљење

Желео сам да у парламенту буде три или пет представника опозиције, али како да их доведем ако су добили само два или три одсто, упитао се Александар Лукашенко

Александар Лукашенко у Народној скупштини РС (Фото: Филип Краинчанић/Танјуг)

Председник Белорусије је поздравио споразум о слободној трговини Србије и Евроазијске економске уније и рекао да су његове предности очигледне

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је у Београду да мале и средње државе морају да сарађују да би се њихов глас чуо у међународним односима, као што је то био случај са несврстанима током Хладног рата.

„У данашње време, ако велики не могу да се договоре не значи да ми треба да седимо скрштених руку и чекамо да неко од великих реши нашу судбину. Они треба да чују наш глас, а заједно ћемо моћи да урадимо много више”, рекао је Лукашенко у обраћању пред српским парламентом.

Према његовим речима, Белорусија је покренула иницијативу о „дијалогу од Атлантика до Владивостока”, с циљем јачања поверења али и безбедности и сарадње.

Лукашенко је рекао да и Белорусија и Србија знају шта значи рат и да је данас, 75 година после пораза нацизма, када је живих сведока све мање, због будућности важно сачувати сећање на ратне хероје и невине жртве.

„Расте напетост између земаља, безбедности је све мање, јачају регионални конфликти. Зато се залажемо за решавање спорова мирним путем на основу међународног права”, изјавио је белоруски лидер.

Он је навео да су и његова земља и он лично увек били на страни Србије, па и током агресије НАТО-а 1999, као и да став Минска о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије неће бити мењан.

„Људска солидарност и саосећање које иде из срца формира духовно јединство које је у темељу белоруско-српских односа. То је наслеђе које треба да сачувамо и пренесемо нашим потомцима”, рекао је Лукашенко.

Белоруски председник је рекао и да су Белоруси некада, док су били део Совјетског Савеза, „понекад с љубомором а понекад и с непријатељским односом према неким владама” посматрали развој некадашње СФРЈ.

Фото: Филип Краинчанић/Танјуг

„Завидели смо вашем развоју. Тада сте много постигли”, рекао је Лукашенко али и додао да је највеће белоруско достигнуће то што су „домаћини у својој земљи и сами одређују правце развоја који одговарају духу времена и државним интересима”.

Он је поздравио споразум о слободној трговини Србије и Евроазијске економске уније и рекао да су предности тога очигледне. Лукашенко је такође позитивно оценио укупне белоруско-српске односе који доприносе сарадњи у свим сферама.

Према његовим речима, безвизни режим и директни летови су само неке од ставки које стварају могућности за даљи развој односа и сарадње. Он је такође рекао да се о његовој земљи шири лажна слика.

„У својој каријери сам срео пуно скептика који су после само једне посете Белорусији променили однос према њој. Позивам све да дођу и открију своју Белорусију, срдачну, гостољубиву, активну, одговорну, богату културним и историјским наслеђем, праву словенску земљу”, рекао је Лукашенко.

Он је навео да је избијање рата у Украјини довело до тога да европски државници схвате да је „Белорусија у центру Европе” и да је с њом могуће сарађивати.

„Американци и ЕУ су направили грешку увођењем санкција и притисцима. То су увидели па су тражили повод да то на леп начин прекину”, изјавио је Лукашенко и додао да је Минск против Брегзита и слабљења ЕУ.

„ЕУ треба да се сачува зато што је то један од ослонаца наше планете, као и Кина, као и Русија. Цео глобални систем функционише на том темељу”, рекао је белоруски лидер. Он је такође пожелео српским посланицима да „успешно положе важан испит пред народом”, односно изборе, и „као старији брат” их замолио да се не боре једни с другима.

„Молим вас, будите једна целина, јер и Срби и Белоруси имају доста непријатеља, они су око нас”, изјавио је Лукашенко, јавља Бета.

„Немогући слободнији избори од белоруских”

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је немогуће одржати слободније и демократскије изборе него што су то били недавни парламентарни избори у његовој земљи, а на којима опозиција није освојила ниједан мандат.

„Не могу се боље организовати избори. Много смо се трудили да задовољимо и своје спонзоре и навијаче на истоку и ЕУ. Једни су били одушевљени резултатима, а други су рекли да је то што опозиција није ушла несрећа, да је то лоше. Да то значи да се ради о диктатури и да нема слободе”, рекао је Лукашенко у обраћању српском парламенту.

Маја Гојковић и Александар Лукашенко (Фото: Филип Краинчанић/Танјуг)

Он је наводе о недемократичности избора одбацио као „глупост, јер тада није ни био у земљи”.

„Желео сам да у парламенту буде три или пет представника опозиције, али како да их доведем ако су добили само два или три одсто? Како да их демократски доведем у парламент? Нисам могао да их поведем за руку”, рекао је белоруски председник.

Како је навео, он сам је на чело државе дошао из редова опозиције, иако „конструктивне”. „Нисам шетао улицама, ништа нисам рушио. Био сам за стварање нечега”, рекао је Лукашенко.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар