Косовска електромрежа од априла има енергетски блок у Тирани

Спровођењем новог споразума косовска електромрежа изместиће се из регулаторног подручја Србије, навео је Иљир Шаља

Фото: Д. Јевремовић

Косовска електромрежа (КОСТТ) потписала је са албанским Оператором преносног система (ОСТ) споразум о успостављању косовског енергетског регулаторног блока у Тирани, чиме се, како се оцењује, отвара пут одвајању од Електромреже Србије (ЕМС).

Нови АК Блок радиће као регулаторни блок који се састоји од две регулаторне зоне КОСТТ и ОСТ, а предвиђено је да олакша рад два електроенергетска система, технички и економски, саопштио је КОСТТ на свом интернет сајту, преноси Танјуг.

Споразум је потписан уз знање Европске мреже оператора преносних система електричне енергије (ЕНТСО), а представља предуслов за независно деловање КОСТТ, додаје се у саопштењу.

Његово ступање на снагу очекује се у априлу 2020. године после потписивања и започињања спровођења новог Споразума о прикључењу између КОСТТ и ЕНТСО.

Поводом потписивања споразума, извршни директор КОСТТ Иљир Шаља нагласио је да је ово историјски споразум за КОСТТ, јер ће он значити излазак КОСТТ из регулаторног подручја Србије (ЕМС).

„Потписивањем овог споразума са ОСТ и почетком његове примене у априлу 2020. године, дефинитивно смо изашли испод кишобрана српског Регулаторног подручја за ЕМС и постајемо део Регулаторног блока са ОПС Албаније”, рекао је Шаља.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading