Симпатизер усташа добио улицу у Београду

Једна београдска улица именована је по Емилу Першки, хрватском националисти и службенику НДХ који је између два рата био југословенски фудбалски репрезентативац

Емил Першка (Фото: Политика)

Иста улица је одузета Стјепану Филиповићу, Хрвату који је као партизан погубљен у Србији, а његова славна фотографија на којој уочи вешања стоји уздигнутих руку налази се у седишту УН

Локалне власти у још једном граду одлучиле су да преименују улицу названу по партизану и народном хероју, која ће се убудуће звати именом и презименом некадашњег званичника Независне Државе Хрватске, пише загребачки Јутарњи лист и додаје да ништа не би било толико чудно да се све то не догађа – у Београду.

Под насловом „Усташа има улицу у Београду” загребачки дневник наводи да је „недавно службено објављено да је некадашња Улица Стевана (Стјепана) Филиповића променила назив у Улица Емила Першке и да се у образложењу одлуке наводи да је „Першка био професионалац, звезда југословенског фудбала и први играч који је одиграо 10 утакмица за национални тим у првој деценији некадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца”.

Јутарњи лист међутим додаје да се, када је већ одлучено да Першка добије улицу, открило да је он био и хрватски националиста који је од успостављања НДХ до краја рата радио у полицији.

Одлуком београдских власти, како додаје загребачки дневник, улица је одузета Стјепану Филиповићу, Хрвату који је као партизански командант, погубљен у Србији, а његова славна фотографија на којој стоји уздигнутих руку налази се у седишту УН, док је његов споменик у Хрватској, дигнут у ваздух.

За разлику од Филиповића, који је био Хрват и југословенски оријентисани комуниста, Першка је по националности Словак, али политички, жестоки Хрват, пише Јутарњи лист додајући да га то ипак није спречавало да између 1920. и 1928. игра за репрезентацију Краљевине СХС, за коју је наступао на Олимпијским играма 1920, 1924. и 1928.

Наводећи податке из његове биографије, загребачки дневник додаје да хрватски десничари славе Емила Першку због начина како је наводно скончао. Тврди се да није побегао пред партизанима него их је с оружјем дочекао у својој кући на Звезди, и тада је убијен. Само, колико је познато, не постоје сведоци ни материјални докази који потврђу ту причу, пише Јутарњи лист, преноси Бета.

Подсетимо, пажњу јавности на овај случај скренуо је читалац „Политике” чије је писмо објављено у рубрици „Међу нама”.

Назив Улице Емила Першке биће хитно промењен

Комисија за споменике и називе тргова и улица Београда саопштила је данас да ће назив улице Емила Першке, некадашњег званичника режима Независне Државе Хрватске, бити хитно промењен на наредној седници градског парламента.

Улица која је донедавно носила име партизана и народног хероја Стјепана Филиповића преименована је почетком године у Улицу Емила Першке за кога је утврђено да је реч о некадашњем званичнику режима НДХ.

Тим поводом, Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда је саопштила да је предлог назива улице по Емилу Першки разматран и усвојен из Резервног фонда предлога назива улица и тргова који свака комисија преузима од претходних комисија, а у коме нема података о подносиоцу иницијативе, те да се одлука доноси на основу биографије која је приложена.

Из Комисије саопштавају да играчка и животна биографија Першке из разних разлога вероватно никад неће бити употпуњена и додају да се зна да је Першка пореклом био Словак, касније новинар и историчар спорта, али да су многи битни подаци остали непотврђени, иако је у питању једна од првих фудбалских звезда и професионалаца на просторима бивше Југославије, јавља Танјуг.

Комисија такође наводи да се обратила Министарству државне управе и локалне самоуправе ради утврђивања истинитости и аутентичности достављених историјских података од стране новинара и грађана на шта се, додаје се, то министарство изјаснило да је дошло до пропуста, односно да су накнадном провером биографских података утврдили да је предложени назив улице по Емилу Першки у супротности са одредбама члана 94. Закона о локалној самоуправи.

„У складу са свим наведеним, Комисија је у комуникацији са представницима општине Чукарица и грађанима из поменуте улице прикупила нове предлоге за назив поменуте улице и ушла у процедуру за хитну измену назива улице на наредној седници Скупштине града Београда”, додаје се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 11/27.11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Занимљиво је како Срби, кад год ураде нешто погрешно, прибегавају регресији у југословенско- комунистичко, у овом случају то је Стјепан Филиповић, као да је оно много боље.

    Срби не могу напред док не схвате – последњи – да су југословенство и комунизам највеће зло које их је погодило у другој половини 20. века, направивши штету од које се још дуго неће опоравити потпуно, ако икад.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading