Олег Бондаренко: Ако баш хоћете – Вучић је српски Путин!

Нећу да кријем: с обзиром да сам се упознао са сва та три српска председника, хтео бих да посебно издвојим Вучића, као човека посвећеног Русији

Олег Бондаренко (Фото: Балканист.ру)

(Балканист.ру, 23. 10. 2019)

Нећу да кријем: за мене као главног уредника и творца пројекта „Балканист“ било је неочекивано пријатно да видим колико је велику дискусију у српским медијима, а онда и у руским ресурсима који се баве мониторингом медија, изазвао чланак једног од наших најбољих аутора, мог пријатеља и колеге – научника Никите Бондарева под насловом који много говори: „Не, хвала, драге демократе!“.

Више од десет оригиналних чланака (не рачунајући десетине преношења) појавили су се у тој дискусији, показујући огромно интересовање за тему, коју је отворио Никита Викторович. И више од тога: предлози, које је као резултат његовог чланка добила редакција „Балканиста“, превазилазе сва замислива и незамислива очекивања.

А то све доказује само једно: Бондарев је „погодио у живац“. И то и српске и руске читаоце.

Али, што је најинтересантније, ако посматрамо суштину – ничег принципијелно новог, дотад неизреченог у јавности, у том чланку није било!

Било је то само благо, али доследно, инвентарисање чињеница, разговора, расположења, симбола времена из последњих нешто више од десет година у којима је он редовно посећивао Србију и посматрао својим очима однос локалних елита према Русији.

Од потцењивачко-високомерног – из епохе Тадића, до добронамерно-партнерског – из епохе Николића и Вучића.

Текст Н. Бондарева на „Стању ствари“

Нећу да кријем: с обзиром да сам се упознао са сва та три српска председника, хтео бих да посебно издвојим Вучића, као човека посвећеног Русији.

Мени се чини, када би све било по његовој вољи, Србија би већ одавно била чланица Евроазијског економског савеза, ОДКБ и свих осталих руских међународних структура. Али, он одлично разуме: не сме се бити више Рус од самих Руса!

Политика је умешност могућег. И управо зато Вучић покушава да води политику еквидистанце од светских центара моћи по моделу Јосипа Броза Тита. И он је – први човек после Тита, коме то, иако можда не од прве, полази за руком!

А притом се (о ужаса!) дешава централизација власти и медија, чији главни спонзор први пут за 30 година више нису тајкуни и западни фондови, него српска држава! Тако да, ако баш хоћете, Вучић је српски Путин, који се бори против хидре Ходорковског, чеченских (албанских) сепаратиста и опозиције у лику Касјанова (Ђиласа).

Некада, 1999. године, Савезна скупштина СРЈ је донела одлуку о приступању Савезу Русије и Белорусије и упутила молбу у Москву и Минск. И шта је даље било, да ли се сећате?

Немогуће је наметнути се Русији за једног од најважнијих савезника на свету, а посебно ако то Москви није баш потребно. „Шта је у питању, Балкан? Чекајте да дође ваше време“ – са таквом стратегијом присуства у региону, не може бити успеха. А озбиљна стратегија нам је и те како потребна!

Е, та информација о неопходности стварања балканске стратегије, може се довести до знања руске елите, ако се доспе у недељне мониторинге медија. И то не само у руске. Између осталог, баш зато ми и сарађујемо са низом федералних издања, као што су: „Московски комсомолац“, „Независимаја газета“ и агенције „Регнум“, „Нови дан“, „Политнавигатор“.

У протеклој дискусији било је изречено много мисли и питања, на већину којих су већ дати одговори. На преостала ћу сада да одговорим.

Пројекат „Балканист“ сам створио заједно са колегама-балканистима, да би било уједињено, а не расуто и изгубљено, деценијско искуство рада у региону.

Многобројни чланци и иступања на конференцијама, форуми и посете – све је то тражило да буде системтизовано и архивирано. А форма онлајн-портала са погодним насловом се показала идеалном за тај циљ.

Замишљена у почетку као професионални хоби, ова форма је врло брзо нашла људе спремне да несебично помогну. Почевши са објављивањем 10 чланака месечно и хиљаду читалаца у партнерству са једним петроградским аналитичким центром, ми смо за годину дана израсли до више од 200 хиљада пратилаца на Фејсбуку, од којих је 20 хиљада редовних читалаца сајта „Балканист“.

Притом је количина објављеног садржаја нарасла на 165 оригиналних текстова месечно (вести + чланци).

Одговорићу и на најделикатније питање – сви партнери и добротвори пројекта „Балканист“ имају искључиво руско порекло. Тако да се измишљотина у доколици по том питању треба оставити.

Када сам 2008. први пут доспео у Србију, врло снажно сам осетио тамошњу непролазну чињеницу – потражња за Русијом је вишеструко већа од понуде. А пошто природа не трпи празнину, вакуум је почео да се попуњава често без било каквог делатног учешћа државе.

Сада се ситуација изменила: раде десетине фондова и програма за хуманитарну, културну и историјску сарадњу. Али, потражња је и даље знатно већа од понуде. Па такви пројекти, као што је „Балканист“, покушавају да то бар делимично компензују.

Изузетни културни посленик Филип Кудрјашов, који сам, од својих пара, организује већ седам година узастопце фестивале дечјих и православних руских филмова у Србији, то најбоље зна. Слободно га питајте када будете у прилици.

И последње, најважније.

Прилог на порталу Балканист

Када „Балканист“ и наши аутори пишу о најоштријем проблему српске политике данас – концепцији разграничења са Косовом, где је Богу – Божје, а цару – царево, ми полазимо од врло значајне чињенице. Постоје само два народа на Балкану, који се до сада нису сви ујединили у својој држави: то су Срби и Албанци. И ако нам је нужан мир на Балкану, без сабирања својих у једној држави, тај мир неће бити могућ.

Србија може да уједини како Републику Српску, тако и север Косова – све земље у којима у овом тренутку живе Срби. А Албанија – своје земље. И само у тој ситуацији ће моћи да се говори о стварном миру и хармонији у том експлозивном региону.

У супротном, претње перманентних међунационалних ратова ће се непрекидно надвијати над мојом вољеном Србијом, којој су неопходне победе, а не нови конфликти.

Аутор је оснивач и руководилац пројекта „Балканист“   

Превео: В. К.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 23. 10. 2019)

Прочитајте још

Прочитајте иCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

9 replies

 1. Bas necu da zivim u logoru komunisticke partije.
  Ne, ne nasedam na *ruska slovenska pravoslavna braca* od strane ruskih vlasnika komunistickog logora.
  Kosovo? I za to su odgovorni srpski i ruski komunisti.
  Ja cu umreti. Mozda necu docekati. Mozda docekam. Ruskim i Srpskim komunistima treba suditi kao Crvenim Hmerima. Da se zna ko je ko. Da se zna sta je sta. Da *Hitler* ne bude izraz za satanizaciju ili bude jednako kao Lenjin, Staljin, PUTIN VUCIC ako bas hocete…
  ***** **** *****

 2. SRBIJA NIKAD u EU-NATO!

  (Z)bacimo na đubrište istorije prozapadne mortalitetne kompradore Gorbačova, Jeljcina i Vučića.
  Izgradimo nezavisnu, suverenu i socijalističku budućnost.

  ¡KOSOVO ES SERBIA! ¡VIVIREMOS Y VENCEREMOS!

  SVI ZA SLOBODU, SOCIJALNU PRAVDU I NATALITET!

  Jefe de Estado: El alma del Proyecto Bolivariano son las Comunas y la Democracia Comunal

 3. Pitam se, da li će Rusi uspeti da uprskaju i da izgube i simpatije koje Srbi gaje ka njima? Na dobrom su putu…
  Pretpostavljam da je ovaj čovek plaćen od strane Vučića da promoviše ovakve stavove da bi ispalo kako Rusi vole Vučića.
  Kada bi bilo po Vučićevom danas bi bili bez Kosova. Još se sećam depeša Vikiliksa kad se Doktor Neša žali što prethodnici nisu “rešili” Kosovo.
  Vučić vodi politiku po principu “samo je Nikson mogao u Kinu” tj. na rečima patriota a u delima izdajnik.

  Ne bih komentarisao fantazije mladog gospodina kako će predaja Kosova uz zadržavanje severnog dela doneti mir.

 4. Izgleda da je pojedinim ruskim “ekspertima” veoma lako da trguju tuđom imovinom, nasleđem, tradicijom i vrednostima, dokle se god ne radi o ruskoj zemlji, imovini kulturi i tradiciji.

  Voleo bih da pitam ovog “eksperta” da li će Rusija da “trguje ” svojim suverenim teritorijama, na kojima Rusi nisu etnička većina za teritorije gde živi većinski ruska populacija- kao na primer Donbas?

  Da li će Rusija ustupiti delove svoje teritorije gde žive narodi čija je većina u nekoj od susednih država – i bivših sovjetskih republika za teritoriju Krima koji je bio ruska teritorija i gde su Rusi većinsko stanovništvo. Koje delove će ustupiti da bi trgovala i dobila Donbas i tako zaštitila lokalno rusko stanovništvo od profašističkih hordi i anti-ruskog režima u Kijevu, a sve u cilju trajnog mira, detanta i pomirenja sa Zapadom?

  Hvala gospodine Bondarev molim Vas, nemojte više tako da nas “branite”

 5. Олеже,
  Да сте хтели да направите контрапродуктивнији и бесмисленији текст, нисте могли. Публици овог сајта је јасно ко сте ви. Ниједном чињеницом нисте ни покушали да образложите своје хвалоспеве Вучићу (наравно то није ни могуће). Ако Вам је заиста стало до добрих односа са проруским Србима, моментално прекините писање и затворите свој сајт. Оваквим радом у највећој могућој мери огађујете Русе Србима. Ми наравно имамо себи блиске Русе, с којима одржавамо односе и који знају право стање, али свеједно Ваше писање је штетно, огавно и увредљиво.

 6. Ruska politika brani Srbiju već 100 godina.
  A sledećih 100 godina ćemo otplaćivati nuklearku. Da bi nas branili tih 100 godina.
  Ako su Srbi blesavi neka tako bude.

 7. Komunist, ne Balkanist. Agitprop lista Komunist. Citav vek iz ruskog logora isto ludilo.
  A *pravoslavnu slovensku bracu* tj ruske komuniste treba da je sramota jer vek kasnije na Srbe ne gleda kao na narod vec kao na clanove partije. Da je neko drugi na vlasti ruski komunisti zavodljivo nazvani nasom *slovenskom pravoslavnom bracom* bi nas bombardovali? Bolesno. Priznacete. Ako ne priznate – komunisticki Logor Norilsk drugovi i drugarice.

 8. I Bondarenko,a naročito Bondarjev su ustalasali i i unervozili komentatore sklone bajkama.A oni su samo pošteno razjasnili rusku tačku gledanja na Srbiju.

 9. Оволика бахатост и охолост АВа је, бар ја тајко мислим, доказ да је човек енглеско-руских интереса. Без обзира на све анимозитете између ове две империје, договори се стварају и поштују. Чак сам убеђен да договор Стаљин-Черчил још увек важи, макар у глобалу.
  АВ је џокер а Србија кусур у њиховим интересима. Ђинђић није хтео под њихов шињел и …

Оставите коментар