Промоција књиге Душана Никодијевића „Јасеновац између броја и жртве“

У Народној библиотеци Србије, 21. октобра 2019. са почетком у 12 часова, биће представљени књига Душана Никодијевића „Јасеновац између броја и жртве“ и Годишњак Музеја жртава геноцида

 

Музеј жртава геноцида на посебан начин обележава две велике трагедије из времена Другог светског рата: 22. април 1945. године, то јест дан пробоја последњих заточеника концентрационог логора Јасеновац, и 21. октобар 1941. године то јест масовна стрељања у Крагујевцу. Тих дана представљамо своја нова издања и обзнањујемо програме рада. Ове године то смо учинили 21. априла у Пригревици код Апатина, сада припремамо програм за 21. октобар.

У договору са управом Народне библиотеке Србије планирамо да 21. октобра 2019. године у 12 часова представимо други део часописа Годишњак за истраживање геноцида и књигу Душана Никодијевића Јасеновац између броја и жртве. У представљању ће учествовати:

 • др Вељко Ђурић Мишина, главни и одговорни уредник и директор Музеја жртава геноцида,
 • др Срђа Трифковић
 • др Милан Гулић
 • Предраг Марковић, директор Института за савремену историју

Годишњак за истраживање геноцида објављујемо са Спомен-парком „21. октобар“ из Крагујевца. У часопису доносимо првенствено научноистраживачке радове настале у пројектима истраживања жртава у ратовима у периоду од 1912. (Први балкански рат) до 1999. године (Агресија НАТО на СР Југославију), потом мање познату и непознату архивску грађе као допринос у расветљавању одређених историографским недоумица, и на крају радове посвећене култури сећања.

Књига Јасеновац између броја и жртве Душана Никодијевића, радника Народне библиотеке Србије, је резултат научноистраживачког рада који, како по методологији тако и по садржају, представља новост у историографији у расветљавању великих трагедија. Резултати до којих је аутор дошао не представљају коначан одговор о приближном броју страдалника система концентрационог логора Јасеновац из времена Независне Државе Хрватске (1941–1945) мада могу бити корисни у разматрањима о горњим и доњим граница злочина с обзиром на то да упућују на могуће методе истраживања који до данас нису примењени.

Музеј жртава геноцидаКатегорије:Моба

Ознаке:, , , , , ,

3 replies

 1. Шта ли ће мој ***** Мишина да каже?

  Свиђа ми се

 2. Ова екипа смањује број жратава, и Марковић Грајфа назове будалетином.

  Свиђа ми се

 3. Ama, ljudi, važnije od broja žrtava jeste da istina izađe na svetlost dana i međunarodna javnost zaključi da je izvršen genocid u Jasenovcu.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s