Кајл Скот: Није реално да Србија врати Косово

Није реално очекивати да Србија врати Косово, а да на њему не живе Албанци, а чињеница је да 95 одсто житеља Косова не жели да буде у саставу Србије, рекао амбасадор САД

Кајл Скот (Фото: Спутњик/Танјуг/Тања Валич)

За косовски проблем мора се постићи решење, како би Срби и Албанци могли живети заједно, јер није реално очекивати да Србија врати Косово, а да на њему не живе Албанци, оцењује амбасадор САД у Србији Кајл Скот и истиче и чињеницу да 95 одсто становника Косова не жели да буде у саставу Србије.

„Нажалост, преговори су без помака последњих годину дана, због уведених такси, а сада и због избора на Косову. То је жалосно. Потребно је наћи начин да обе стране крену напред и да преговарају“, оцењује Скот у интервјуу за франкфуртске „Вести“.

Због тога ће, каже, Америка подржати следећу владу Косова, како би започели разговори, јер обе стране морају да се састану и нађу тешка решења, која неће бити лака ни Србима, ни Албанцима.

„Али, мора се постићи неко решење, како би се живело заједно. Није реално очекивати да Србија врати Косово, а да на њему не живе Албанци, а чињеница је да 95 одсто житеља Косова не жели да буде у саставу Србије. Чињеница је и да Срби не желе да 25 одсто њеног становништва буду Албанци. То су чињенице“, каже Скот.

На питање да ли је изводљиво и под којим условом да Америка преиспита своје признање Косова, одговорио је да сумња да ће се то десити.

„Ми подржавамо независност и суверенитет Косова и мислим да је то неповратан процес. Срби то и даље не прихватају, али на крају мора доћи до нормализације односа, јер је то у интересу обе стране“, нагласио је амерички дипломата.

Он је на питање шта је најбоља опција, пошто се помиње више могућих сценарија, од размене територија, до „замрзнутог конфликта“, истакао да би најбоље било да Америка не препоручује двема странама шта је најбоље, већ да Срби и Албанци нађу своје решење.

Што се улоге САД тиче, каже да Америка и даље подржава вођство Европске уније, али чињеница је да ни Европа то не може да реши.

„Питање Косова могу да реше само лидери Косова и Србије, и једини начин за то је да се врате у преговоре“, истакао је Скот и додао да ће САД бити ту да помогну и сугеришу, али неће учинити ништа више од тога.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 15. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар